Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестираха в Киев срещу сближаването с Москва

Протестът в Киев бележи шестата годишнина от проевропейския бунт на Майдана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди се събраха снощи на площад Независимост в Киев, за да отбележат шестата годишнина от проевропейския бунт на Майдана, който свали от власт проруския президент на страната Виктор Янукович

Снощният митинг бързо се превърна в протест срещу политиката на украинския президент Володимир Зеленски по отношение на Източна Украйна. Един от протестиращите обясни:

„Искамe европейска Украйна - да се движим по пътя към Европа. Това, което Зеленски прави, сега изглежда също като завой към Русия. Това отново е проруски път – същият, какъвто беше по времето на Янукович“.

През октомври хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират срещу споразумението на Зеленски с Москва за предоставяне на автономия на Източна Украйна, която се намира в ръцете на проруските бунтовници, като част от усилията за прекратяване на петгодишния конфликт. Украйна също се съгласи да върне обратно войските си от сегашната линия за контакт със сепаратистки бойци. Войната в Източна Украйна е отнела живота на над 13 000 души от април 2014 г.

За много украинци обаче тези мерки представляват огромно предателство от страна на Зеленски, който спечели изборите през април. По думите им, Зеленски е капитулирал пред Русия.

Вчерашната демонстрация се организира преди срещата за Украйна във формата "Нормандска четворка", насрочена на 9 декември. Очаква се на нея за пръв път да се срещнат президентите на Русия и Украйна  -  Владимир Путин и Володимир Зеленски.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!