Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за шише от парфюм заменят еколози

„Зелен петък“ за събиране на шишенца от парфюми за рециклиране организира Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна. Инициативата започна преди няколко седмици и „зелените“ петъци набират скорост. Всеки донесъл шише за рециклиране ще има възможност да си избере книга или списание срещу символичната цена от 1 лев.

Непотребните опаковки ще бъдат преработени безвъзмездно от завода за стъкло в Белослав до малки еднотипни шишенца. В тях ще се съхраняват домашно приготвена паста за зъби и козметика, които ще бъдат показани в някои от бъдещите. За разлика от големите стъклени бутилки за безалкохолни и алкохолни напитки, никой не изкупува за рециклиране малките шишета от парфюми и медикаменти. Това от една страна е заради специфичните им особености – те са леки, а не рядко по тях има метални или пластмасови части, които допълнително трябва да се отстраняват. Това прави преработката им икономически нерентабилна и те завършват живота си на бунището. А там стъклото е вечно. В същото време стъклото е много лесен материал за рециклиране. За повторното му топене се изразходва 40% по-малко енергия, отколкото за производството на ново стъкло. Спестената електроенергия от рециклирането на една стъклена бутилка е достатъчна за 25 минути работа на един компютър, обясняват от организацията.

В ОЦОСУР ви очакват и днес в клуба на ул. „Сава Радулов“ №14 във Варна между 11 и 17 часа.

Книгите са втора употреба и са дарявани от участниците в кампанията за разделно събиране на хартия „Лист по лист“. Събраните средства от продажбата на книги ще са за образователни екологични дейности за подрастващите, разказа в предаването на Радио Варна "Новият ден" организатора на инициативата Свилена Велчева:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия