Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че шпионската афера няма да окаже влияние руско-сръбските отношения, пише македонският вестник “Слободен печат“. „Да не забравяме 2015 г. и това, което Путин и Русия направиха за нас (…) Сърбия никога не е налагала санкции срещу Русия и никога не е гласувала против Москва. Вярвам, че Путин не беше наясно с (шпионския скандал)“, каза Вучич. Той добави, че Сърбия няма да промени политиката си спрямо Русия и НАТО, но ще засили позициите си за неутралитет и самостоятелност. Вучич каза още, че ще използва личния си авторитет в подобряването на отношенията между Сърбия и Русия. Шпионската афера стана публично достояние, след като видеоклип показа как предполагаем сръбски агент, чиято самоличност не е установена, приема пари от руски разузнавач. Вторият беше разпознат като Георги Клебан, бивш служител в руското посолство в Белград от сръбската Агенция по разузнаване и сигурност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди президента на Франция Еманюел Макрон да не развива концепцията за европейската система на отбрана за сметка на Алианса, пише Le Figaro. „Днес ЕС не може да защити Европа“, заяви Столтенберг. Той отбеляза, че ситуацията ще се влоши в случай на излизане на Великобритания от Съюза, тъй като след това „80% от бюджета на Алианса ще се осигурява от страни, които не са част от ЕС“.

Европейският съюз ще преговаря с лидера на британските лейбъристи Джереми Корбин, за да преразгледа сделката за Брекзит, постигната по-рано с премиера Борис Джонсън, ако опозицията успее да спечели идните избори на 12 декември, пише The Daily Express. Това заяви министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна