Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия избегна рецесия през третото тримесечие благодарение на потребителските разходи и износа

Германската икономика нарасна слабо през третото тримесечие, избягвайки по този начин попадането в техническа рецесия благодарение на потребителските и държавните разходи и на силен растеж на износа, показва неревизирана оценка на немската федерална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика нарасна през периода юли - септември с 0,1% спрямо второто тримесечие, когато БВП се сви с 0,2 на сто, потвърждавайки по този начин експресната оценка на официалната федерална статистика.

Макар и слаб, растежът през третото тримесечие отмени опасността най-голямата европейска икономика да се окаже в техническа рецесия (спад на БВП за две поредни тримесечия).

Принос към икономическия растеж през третото тримесечие с 0,2 проценти пункта оказа вътрешното търсене, тъй като потреблението на домакинствата нарасна с 0,4% спрямо второто тримесечие, а правителствените разходи се увеличиха с 0,8 на сто, показват данните на Destatis.

Износът също допринесе съществено за избягването на икономическа рецесия в Германия, след като нарасна през третото тримесечие с 1,0% спрямо предходните три месеца, като в същото време вносът се повиши с едва 0,1 на сто. Добрият растеж на немския експорт допринесе с 0,5 процентни пункта към повишението на БВП през трите месеца до края на септември.

Бруто образуването на основен капитал се понижи през третото тримесечие с 0,1%, но инвестициите в машини и оборудване се свиха с цели 2,6%, най-вече в резултат на специфични фактори, отбеляза Destatis.

В същото време обаче бруто формирането на основен капитал в сферата на строителство нарасна с цели 1,2% на тримесечна база, което също допринесе за това Германия да избегне техническа рецесия през третото тримесечие.

Спрямо година по-рано БВП на Германия нарасна през третото тримесечие на сезонно-некоригирана база с 1,0% след понижение с 0,1% през второто тримесечие, докато на сезонно-коригирана база икономиката нарасна с 0,5% след експанзия с 0,3% през периода април-юли, като и тези данни съвпадат с експресната оценка на немската федерална статистика.

Икономическото представяне през третото тримесечие беше постигнато от 45,4 милиона заети лица. Това е увеличение с 356 хиляди, или с 0,8% на годишна база, на трудово заетите германци.  По този начин заетостта достигна най-високото си ниво от обединението на Германия през 1990 година, отбеляза Destatis.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени