Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан: Хавана е столица на приятелството

Кубинската столица отбелязва своя петвековен юбилей

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан
Снимка: Личен архив

Тази година е знакова за Куба. С много събития и чествания в страната и по света се отбелязва 500-годишнина от създаването на Хавана. Тя е и най-старата столица в Латинска Америка. Посланичката на Куба у нас Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан определя столицата Хавана като пазител на приятелството и на мира. 
     

„Хавана е  създаденa през 1519 година от испанския завоевател Диего Веласкес де Kуеяр, заедно с неговата известна съпруга - Беатрис де Боадия - тя е и част от хералдиката на Хавана. Разбира се, стара Хавана е градът на изобилието в колониалното минало - търговски, политически и притегателен център на Новия свят - Ел Нуево Мундо, така както са го описвали и колонизаторите в своите спомени. Така е започнала своя живот град Хавана, днес - столица на кубинците, с над 2 милиона жители и 15 общини“, разказва пред БНР кубинската посланичка у нас.

„Нека да се запитаме с какво Хавана е различна и защо? Тя е различна, защото е един жив организъм. Ние строим, възстановяваме, реставрираме и в същото време животът в столицата никога не спира. Хората са в непрекъснато движение, те не изоставят своите сгради и жилища заради реставрирането на града, а продължават да живеят там. И ако вие стигнете до Хавана и специално до нейното сърце, ще ви направи впечатление, че реставрацията е част от живота на кубинците. Същевременно самите жители се включват в реставрирането на града, в тясно сътрудничество с т.нар. Офис на историка. Офисът на Историка предоставя многообразни програми и то от много години, благодарение на ЮНЕСКО, на участието на международни организации, частни фондации", пояснява Каридад Ямира Куето Милиан.

"Не забравяйте, че Хавана е обявена за културно наследство на човечеството. Хавана дори е обявена за град-чудо от швейцарската фондация „Седем чудеса“. Самият папа Франциск обяви Хавана за „столица на единството“ -  на религии, на  вярвания, на всички хора, които веднъж посетили я, остават очаровани от радостта, спокойствието и оптимизма на жителите на града“, допълва кубинският дипломат.

Каридад Ямира Куето Милиан е от година в България. По време на този престой е успяла да се включи в няколко културни и литературни проекта, да се срещне с личности от различни сфери по повод отбелязването на петвековния юбилей на Хавана.

„Ние винаги сме казвали че Куба и България са като розата и палмата. И докато съм на този пост, аз ще работя за по-доброто насърчаване на взаимоотношенията между двете държави -  ще запазя тази силна връзка, която е съществувала и продължава да съществува между българската роза и кубинската палма.“

С какво Куба очарова и привлича българите? 

„Тази година 8000 българи са посетили Хавана. За съжаление, поради наложеното на Куба ембарго по  морски път достъпът на българи до Куба е затруднен. Посещенията в стара Хавана обаче продължават и тя не спира да привлича. Ако с няколко думи само да опиша Хавана - тя е преди всичко мир, достойнство и голяма доза оптимизъм. За съжаление по света все повече забелязваме военното напрежение, разделението и омразата. А в Куба посетителите, дали българи или от която и да е точка на света, откриват радост и сигурност. Кубинците гледат на бъдещето с оптимизъм, настроени са приятелски, тяхната усмивка скромно посреща и приема новодошлите“, казва още Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан.

С пищни тържества Хавана отбелязва своя петвековен юбилей

„Какво може да видите в Хавана? На първо място трябва да посетите прекрасната колониална катедрала, с ширналия се „Малекон“- крайбрежния булевард, своеобразна ивица приятелството и чувствеността. Препоръчвам и красивите градове като Тринидад, Сантиаго, Пинар дел Рио. Имаме прекрасни места - както в стара Хавана, така и в цяла Куба. Добре дошли в Хавана! Тя е не само столица, а нещо много повече - пазител на приятелството и на мира.“ 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Снимки в текста: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени