Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес активността в еврозоната през ноември остава близо до нивото на стагнация

През ноември бизнес активността в еврозоната доближи нивото на стагнация, въпреки че промишлената активност отскочи слабо за втори пореден месец, но като цяло продължава да се свива, докато бизнес експанзията в сферата на услугите се забави до 10-месечно дъно, показват предварителни данни от редовното проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи изненадващо през ноември до 50,3 пункта от 5,6 пункта през октомври и пазарни очаквания за повишение до 50,9 пункта. По този начин общият PMI индекс отново доближи 6-годишното септемврийско дъно от 50,1 пункта (най-слаб растеж от юни 2013) и за пореден месец остава много близо до нивото на стагнация (до ключовата бариера от 50,0 пункта).

Промишленият PMI индекс в рамките на еврозоната нарасна през ноември до 46,6 пункта от 45,9 пункта месец по-рано и прогноза за 46,4 пункта, но остава дълбоко в негативна територия, което е поредно доказателство за продължаваща рецесия в промишления сектор (индекс под важното ниво от 50,0 пункта за десети пореден месец).

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, обаче се понижи до 51,5 пункта от 52,2 пункта през октомври и очаквания за подобрение до 52,4 пункта, като това е най-слабата експанзия в сектора на услугите на еврозоната от началото на годината.

"Промишленото производство остава в най-дълбокия си спад от шест години насам на фона на продължаващите търговски неволи, като през ноември се наблюдават и допълнителни признаци, че тази слабост се прехвърля и в сектора на услугите, по-специално чрез по-бавен растеж на заетостта", коментира днешните данни главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Според него, през ноември икономиката на еврозоната остава през неподвижна за трети пореден месец, като PMI индексите предполагат, че БВП ще нарасне през четвъртото тримесечие на годината с едва 0,1% спрямо третото тримесечие, когато се повиши с 0,2%.

Агенция IHS Markit представи и своите последни проучвания за Германия и Франция, които показват, че общата бизнес активност във водещата европейска икономика се свива за трети пореден месец, докато френската бизнес активност отбеляза ново подобрение.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се повиши слабо през ноември до 49,2 пункта от 48,9 пункта през октомври, но това представлява свиване на икономическата активност за трети пореден месец, след като през септември този индекс падна под важната бариера от 50,0 пункта за пръв път от април 2013-а година.

Германският промишлен PMI индекс нарасна до 5-месечен връх от 43,8 пункта спрямо 42,1 пункта през октомври, но остава далеч под важното ниво от 50,0 пункта, което означава, че немската промишленост продължава да се намира в рецесия. В същото време индексът, измерващ активността в сферата на услугите в Германия, се понижи до 38-месечно дъно от 51,3 пункта спрямо 51,6 пункта през октомври.

За разлика от Германия, общият PMI индекс на Франция продължава да нараства стабилно, достигайки през ноември 52,7 пункта спрямо 52,6 пункта месец по-рано в резултат на рязко подобрение на индекса, измерваща промишлената активност - до 51,6 от 50,8 пункта при стабилизация на аналогичният PMI индекс в сферата на услугите на октомврийското ниво от 52,9 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени