Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване на британската бизнес активност през ноември

Британската бизнес активност се сви през настоящия месец с най-сериозно темпо от средата на 2016 година насам с оглед на продължаващата несигурност около процеса на Брекзит и преди общите избори в страната, които ще се проведат на 12 декември, показват резултат от предварително PMI бизнес проучване за Великибритания на агенциите IHS Markit и CIPS.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Обединеното кралство, се понижи изненадващо през ноември до 40-месечно дъно от 48,5 пункта спрямо 50,0 пункта през октомври и очаквания за повишение до 50,2 пункта.

Промишленият PMI индекс се понижи през ноември до 48,3 пункта от 49,6 пункта месец по-рано, задържайки за седми пореден месец под важното ниво от 50 пункта, което е сигнал за трайно свиване на активността в този сектор и най-продължителното му влошаване от средата на 2009-а година насам, когато беше в сила световната финансова и икономическа криза.

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата във Великобритания сфера на услугите, също падна до 40-месечно дъно от 48,6 пункта спрямо 50,0 пункта през октомври. Това е най-ниско ниво на индекса от юли 2016 година - точно месец след изненадващия вот в подкрепа за Брекзит на референдума във Великобритания.

"С оглед на предстоящите общи избори, които добавят към Брекзит несигурността по отношение на икономическите перспективи, не е изненадващо, че британският бизнес отчита спад на производството и на поръчките през ноември", заяви главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Според него слабите данни от проучването PMI предполагат, че британската икономика може да се свие с 0,2% през четвъртото тримесечие. Самите PMI индекси се намират на негативна територия, която обикновено би се асоциирало с повече стимулиращи мерки от страна на Английската централна банка, допълни Уилямсън.

Британската лира реагира негативно на слабото PMI бизнес проучване, поевтинявайки спрямо щатския долар и еврото. Паундът се понижава с 0,25% към 1,2865 долара (най-ниско негово ниво от 14 ноември насам), като в същото време еврото поскъпва с 0,2% към 10-дневен връх от 0,8595 британски лири, въпреки че по-рано днес беше представено слабо PMI бизнес проучване и за еврозоната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна