Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зов за помощ

Матеяс Златев
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Шестгодишно момченце с детска церебрална парализа от село Камен, община Стражица, не може да ползва държавно финансиране за лечение в чужбина. Родителите му не могат да представят един от изисканите документи, защото не могат да намерят лекарска комисия по детска неврология.

Матеяс Златев от стражишкото село Камен е роден в началото на седмия месец от бременността със спешно секцио и тежка асфикция. Майка му Анета Димитрова ражда в Русе, където е била на гости. Бебето остава два месеца в болницата и след това в детски дом.

„Никой не беше казал до момента на изписването, че детето има някакви увреждания. Една седмица преди самото изписване от дома ни казаха, че детето е болно, че е по-добре да го изоставим, но ние отказахме да го изоставим, взехме си детето, прибрахме си го и от тогава започна едно дълго скитане по лекари, по болници“, разказва майката.

Шестгодишният Матеяс е с много заболявания, сред които е и детска церебрална парализа, правени са операции на крачетата, разказва още Анета Димитрова:

„Ходим на рехабилитации, водим го на логопед, на психолог, на педагог. Имаме направени пет операции в град Пловдив за отпускане и удължаване на сухожилията, но ефект няма. В началото на октомври месец се свързахме с един сръбски лекар д-р Джихан Абазович, който каза, че на Матеяс му трябва лечение със стволови клетки. Трябват ни три вливания. За трите процедури ни трябва сумата от 45 000 евро“.

Сумата за лечението в сръбската болница в Нови сад е непосилна за родителите и те се обръщат към Фонда за лечение в чужбина към Националната здравна каса. От там обяснили на Анета Димитрова какъв комплект от документи трябва да подготви:

„Последното, което ми поискаха, беше ЛКК протокол от детска неврологична комисия. Във всички болници в София съм звъняла. Всичките казват, че няма такава комисия. Звъня в специализирана детска болница, от там казват, че такава комисия няма“.

От Здравната каса във Велико Търново обясниха, че детска неврологична комисия в областта не може да има, защото няма нито един детски невролог.

На сайта на Столичната здравна инспекция в списъка с лекарски комисии няма посочена ЛКК по детска неврология, каквато е нужна да освидетелства 6-годишния Матеяс Златев от село Камен. От Клиниката по детска неврология към болницата по неврология и психиатрия „Св. Наум“ в София посочиха, че имат такава комисия, но ръководителят на клиниката проф. Венета Божинова поясни, че вливане със стволови клетки не е доказана терапия за лечение на детска церебрална парализа:

„ЛКК има, въпросът е за стволовите клетки, което тя иска да ѝ се препоръча. Комисиите са за това – да предложат или да не предложат лечение в чужбина или в България с някакъв тип известно, утвърдено от медицинските доказателства лечение. Лечението със стволови клетки не е прието в световната литература като ефективно, засега“.

Има проблеми с търсенето на специализирани лекарски комисии, коментира д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново:

„За да се избегне тази неяснота и хората да търсят някаква специализирана ЛКК, от 1 януари 2020 година на сайта на Националната експертна лекарска комисия ще има публикувани всички тези ЛКК комисии“.

Семейството на Матеяс от стражишкото село Камен е обявило дарителска сметка за набиране на 45 000 евро за лечението на детето в Сърбия.

Дарителска сметка:

Титуляр: Матеяс Златев Златев

Банка ДСК

IBAN: BG53STSA93000026450066

BIC: STSABGSF


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна