Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анегрет Крамп-Каренбауер отстоя лидерския пост в ХДС

Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакваният раздор в редиците на управляващите в Германия християндемократи не се случи. На конгреса в Лайпциг обаче председателят на партията Анегрет Крамп-Каренбауер индиректно постави под въпрос лидерството си.

„Ако не сте съгласни с мен, нека приключим тук и сега“ - с тези думи избраната едва преди година Крамп-Каренбауер се обърна в неочаквано остра реч към съпартийците си.

Смятаната за „Мини-Меркел“ лидерка на Християндемократическия съюз се бори със спадащото доверие заради неуверени политически решения и неубедителното представяне на голямата коалиция със социалдемократите. В речта си 57-годишната Крамп-Каренбауер категорично се дистанцира от коалиционния партньор, но отправи критика и към консерваторите.

„От 14 години сме водещата партия в правителството. И си позволяваме да оспорваме постиженията през последните 14 години, донесли на Германия непознато до сега благоденствие. Повярвайте ми - така избори не се печелят!“, заяви под бурни аплодисменти Крамп-Каренбауер в близо 90-минутна реч, в която хвърли ръкавицата, като се обърна индиректно към враговете си с партиен билет - консервативното крило в ХДС начело с Фридрих Мерц, борещ се да бъде кандидатът за канцлерския пост след изборите през 2021 г.

„Каква политика да водим е въпросът, който интересува хората. А не, кой кога и как какъв пост ще заеме“, каза Крамп-Каренбауер, която в момента е министър на отбраната.

Очаквано Фридрих Мерц нападна безпринципната по думите му коалиция със социалдемократите. Но спести критиката си срещу партийния лидер Крамп-Каренбауер:

„Нека го кажа съвсем ясно: докато лидерът ни се придържа към партийната програма, ние сме зад него. Най-добре би било да няма нужда от разделение в партията, а всички ние да защитаваме общи тези“.

След конгреса на ХДС идва конгресът на Социалдемократическата партия, която след катастрофалното си представяне на европейските избори е без лидер. В коалиционния договор с консерваторите те записаха, че в средата на мандата, т.е. на предстоящия конгрес, ще решат, дали ще продължат управляващата коалиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!