Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставки на гръцки остров заради продължаващия наплив на мигранти

Лагерите за мигранти на гръцките острови са препълнени.
Снимка: БТА

Атина търси начин да овладее мигрантската криза. Стотици пристигат всеки ден на островите. Започнаха вече протести на местни жители, като кметът на Самос подаде оставка.

В парламента  премиерът Кириакос Мицотакис отново заяви, че мигрантската криза е европейска и обяви конкретни мерки по приемане и настаняване на бежанците.

„Бежанската криза заплашва Гърция и може да се превърне  в национална трагедия“, заяви пред парламента лидерът на гръцките социалисти Гениматас.

Напрежението на островите нараства всеки ден. Потокът от мигранти не спира. Отново за едно денонощие са влезли над 600 души на гръцките острови.

Местни жители казват, че „положението е извън контрол". Според местната власт на островите Турция просто не упражнява контрол на границата и засилва натиска към Европейския съюз чрез стотиците мигранти, които пристигат всеки ден.

В отговор на реакцията на жителите, кметът на остров Самос, заедно с целия общински съвет, подаде оставка. Поставят условие за изнасяне на мигрантите от острова.

Ще настъпи истинска криза, ако островите останат без органи на управление и последват кмета на Самос в знак на протест.

Днес премиерът Мицотакис заяви пред парламента, че е увеличена охраната на гръцката граница, както в Егейско море, така и по сухопътната граница с Турция.

На островите в рамките на два месеца затварят препълнените лагери, като този  в Мория на остров Лесбос, и правят лагери от затворен тип само за мигранти без право на  бежански статут до връщането им обратно в Турция.

Ситуацията обаче се променя с часове. Бежанците ги транспортират във вътрешността на страната, където често има протести на местни жители. Полицията  постоянно извършва арести на нелегални мигранти, но те също трябва да се настанят някъде до депортирането им.

„Гърция е достигнала границата на възможностите“, заяви премиерът и очаква помощ от Европейския съюз и солидарност от другите страни в съюза.

Един също много труден проблем, коментират от неправителствени организации, е свързан с нежеланието на пристигащите да се адаптират в новата среда. За тях Гърция е само транзитна държава и са се насочили към други европейски страни. От тук и проявите на агресивно поведение, съобщават социални работници, които са ежедневно с мигрантите.

Според експерти, не финансовата и икономическата криза, а мигрантската е най-големият риск за Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна