Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Латвия забрани 9 руски телевизии

Руският милиардер Юрий Ковалчук, който е собственик на телевизиите, е под санкции на ЕС.
Снимка: Ройтерс

Латвийският орган за медиен надзор забрани девет руски телевизионни канала заради санкциите на ЕС срещу техния съсобственик, милиардера Юрий Ковалчук, банкер, за когото се твърди, че има връзки с Кремъл, предаде БГНЕС.

ЕС постави в черния списък Ковалчук през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия.

„Тези девет канала са забранени в Латвия, защото един от техните бенефициенти... Юрий Ковалчук, е включен в списъка на санкциите на ЕС като лице, което е замесено в нарушения на суверенитета, териториалната цялост и независимост на Украйна", заяви пред АФП Иварс Аболинс, зам.-началник на Латвийският национален съвет за електронни медии (NEPLP).

Забраните ще важат, докато Брюксел не извади Ковалчук от списъка си с санкции, добави Аболинс.

През януари NEPLP наложи тримесечна забрана на базирания в Москва телевизионен канал Rossiya RTR, за който се твърди, че използва езика на омразата и подстрекава към война срещу Украйна, което повтаря подобна забрана през 2016 г.

Последната забрана важи за филми на руски език и развлекателни канали, популярни сред етническото руско малцинство в Латвия, което представлява около една четвърт от населението на балтийската държава от 1,9 милиона души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна