Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви награда от 4 млн. лири за залавянето на палестински политик

Снимка: БГНЕС

Турция обяви награда от 4 млн. турски лири (700 000 долара) за информация, която доведе до залавянето на палестинския политик Мохамад Дахлан, който живее в Обединените арабски емирства. Турция обвинява Дахлан, че е оказал финансова помощ на опита за преврат на 15 юли 2016 г.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че 58-годишният Мохамед Дахлан е включен в най-високата, червена категория, на списъка с издирвани лица.

Малко след опита за преврат в Турция журналистът Дейвид Хърст публикува информация, че Дахлан е предоставил финансова помощ от името на Обединените арабски емирства на метежниците. В материала си журналистът се позова на турски източници от силите за сигурност. Турските медии обвиняват Дахлан, че е дал трибуна на проповедника Фетуллах Гюлен в телевизионен канал, който е негова собственост, както и че е замесен в убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул миналия октомври. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу миналия месец се обърна към Обединените арабски емирства: „Дахлан избяга при вас, защото е агент на Израел“. 

Махмуд Дахлан е роден в гр. Хан Юнис в Ивицата Газа през 1961 г. Лежи в израелски затвор на ранна възраст, защото е активист на движението „Фатах“ на Ясер Арафат. Бил е ръководител на силите за сигурност на „Фатах“ в Газа, където водеше борба с движението „Хамас“. Обвиняван е от привърженици на „Хамас“ в изтезания. Дахлан е бил съветник по националната сигурност на палестинския президент Махмуд Аббас, но в момента е негов яростен съперник. В редица турски и арабски медии Дахлан е обвиняван, че заради близките си връзки с Израел е съдействал за разкола между различните палестински организации. Известно е, че Дахлан беше един от поддръжниците нa опозицията на властта на движението „Мюсюлмански братя“ в Египет и е подкрепял свалянето на бившия президент на страната Мухаммад Мурси. От около десетилетие Дахлан живее в изгнание в Обединените арабски емирства.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени