Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

YouGov отреди мнозинство на торите в новия британски парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските консевратори ще спечелят извънредните общи избори на 12 декември с мнозинство от 68 места в Камарата на общините, показва последното проучване на агенция YouGov.

Ако изборите се проведат утре, агенцията прогнозира, че торите ще спечелят 359 места - 42 повече отколкото на предишните изборите през 2017 година. Проучването показва, че торите ще отнемат места от Лейбъристката партия в някои от нейните "крепости" в Мидландс и Северна Англия. Според прогнозата лейбъристите ще загубят 51 депутатски места, осигурявайки си само 211 депутати.

Моделът, по който YouGov е направил конкретно това проучване е смятан за сравнително надежден, защото по него за първи път точно бе прогнозиран висящ парламент през 2017 година.

От YouGov са интервюирали около 100 000 души за последните седем дни. През последните години обаче повечето анкети се оказаха доста погрешни, освен това картината може значително да се промени от днес до деня на изборите.

Данните показват още, че либералдемократите, които набраха скорост след обявяването на изборите, сега започват да изостават. Те биха спечелили 13 места - само едно повече отколкото имаха преди разпускането на парламента.

Очаква се обаче Шотландската национална партия да получи 43 места - 8 повече, докато промяна не се прогнозира за уелските националисти и Зелената партия, които вероятно ще спечелят респективно 4 и 1 място.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна