Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две седмици ще стане ясно ще бъде ли регистрирана партията на Слави Трифонов

| обновено на 29.11.19 в 15:20
Слави Трифонов при пристигането си на учредителното събрание на партия "Няма такава държава"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокурорът от Софийската градска прокуратурата Милен Ютеров обяви, че няма законови пречки за регистрацията на новоучредената партия с име "Няма такава държава". До две седмици ще стане ясно дали формацията с председател Слави Трифонов, ще бъде вписана в регистъра на политическите партии.

На заседанието на Софийския градски съд днес адвокатите на партията поискаха да уточнят два детайла. Първо, че името на формацията не е отрицание на държавността, а напротив - учредителите подходили позитивно и имали предвид, че "Няма такава хубава държава". Според тях с допускането на партията в политиката държавата щяла да стане още по-хубава и това било видно от уставните й намерения.

Второто уточнение беше свързано със символа на партията - ръка в синьо с три линии в средата с цветовете на българския флаг. От формацията твърдят, че това не е нарушение на законовата забрана за ползването на българското знаме в партийни символи. От държавното обвинение също нямаха възражения - нито по символа, нито по името.

Съдебното решение се очаква докъм средата на декември. Ако съдия Татяна Костадинова откаже да регистрира партията, то може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени