Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Куцкова: Главният прокурор трябва да може да бъде разследван

Снимка: БГНЕС

„Главният прокурор може да не е всевластен, но е най-овластеният човек в държавата, дори повече от министър-председателя“, каза пред БНР съдия Нели Куцкова.

„Това, че има власт не е чак толкова страшно, колкото това, че никой не може да поиска сметка, когато той злоупотребява с властта си. Говоря по принцип за главния прокурор“, посочи тя в предаването „Преди всички“.

Според нея трябва да се създаде възможност неговите правомощия да бъдат не само ограничени, а той да може да отговаря за тях и да има механизъм, когато главният прокурор извърши престъпление, той да може да бъде разследван, т.е. да има независим орган, който да може да го разследва.

Нели Куцкова одобрява заявката на президента Румен Радев за широк дебат за промени в Конституцията по отношение на мястото на прокуратурата:

„Откакто е приета сега действащата Конституция, най-много поправки сякаш са правени в главата за съдебната власт, никога за прокуратурата. Не става въпрос за прокуратурата и редовите прокурори, а за правомощията на главния прокурор. Даже се налага едно внушение от хората, на които не им харесва отричането на г-н Гешев, да твърдят, че имаме фиксация върху прокуратурата. Категорично не съм съгласна, въпреки издадения указ г-н Гешев да е главен прокурор, но това не означава, че по някакъв начин се омаловажава ролята на прокуратурата. Държава без прокуратура на практика няма да е държава“.

Според нея инициативата на президента заслужава уважение:

„Президентът не е юрист, но очевидно проявява голяма държавническа мъдрост, като иска за пръв път да постави на обществено обсъждане един толкова важен въпрос“.

Назначението на Иван Гешев за главен прокурор на страната вече е напълно официално. В последния брой на Държавен вестник е публикуван указът на президента Румен Радев. Държавният глава подписа от втория път назначаването на Гешев на поста. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна