Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Може би е по-добре търговска сделка с Китай след президентските избори догодина

Ново напрежение на пазарите на акции след коментарите на американския президент

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви във вторник, че няма "краен срок" за постигане на търговска сделка с Китай и добави, че може би е "по-добре" да се изчака след президентските избори в САЩ през ноември 2020 година, за да се постигне споразумение с Пекин.

"Нямам краен срок. По някакъв начин обаче смятам, че е по-добре да изчакаме след изборите", заяви Тръмп пред репортери по време на срещата на върха на НАТО в Лондон и допълни: "Но те (китайците) искат да сключат сделка сега и ще видим дали тя ще бъде правилна или не, тя трябва да бъде правилна".

Той отново подчерта, че търговска сделка с Китай ще се случи, само ако той желае това и смята, че се справя много добре в преговорите. "Справям се много добре относно споразумението с Китай, ако искам да го направя. Ще видим какво ще се случи".

"Не знам дали искам да го направя (да подпиша сделка с Китай). Те ще разберат доста скоро", допълни той.

Според него Китай "се е сдобил с голяма мощ" с пари на САЩ. Изказвайки се в Лондон заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Тръмп отново посочи, че може да постигне добра търговска сделка. Той обаче отбеляза, че тепърва ще решава дали тя да бъде сключена.

От своя страна Йенс Столтенберг подчерта, че Китай е тема на срещата на върха на НАТО поради голямата икономическа експанзия на азиатската държава в световен мащаб, включително в посока Европа и Африка.

Доналд Тръмп нападна вербално и Европейският съюз, отбелязвайки, че ЕС се отнася със САЩ "много несправедливо" по отношение на търговията. Дефицитът с ЕС е "астрономичен", посочи Тръмп, подчертавайки, че той променя това и че не е редно САЩ или ЕС да се "възползват" от НАТО и търговията.

Коментарите на Тръмп, че сделката с Китай може да бъде отложена за след президентските избори в САЩ догодина, доведоха до париране на първоначалния позитивен старт на европейските фондови борси.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,2%, френският CAC 40 - с 0,57% (след заплахите на САЩ за 100%-ни мита върху вноса на френски стоки за 2,4 млрд. долара), а британският FTSE100 се понижава с 1,15% на фона на поскъпване на британската лира с 0,32% обратно към важната съпротива около 1,3000 долара.

Единствено немският индекс DAX 30 нараства с 0,35%, но след първоначален скок с 0,6% и след силен спад в понеделник с над 2%.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също реагират негативно на коментарите на Тръмп, като отново се оцветяват в червено след тяхно предпазливо повишение по-рано през деня.

Фючърсите на DJIA се понижават с над 100 пункта (с 0,39%), на широкия индекс S&P500 - с 0,35% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,48%, след като вчера те стартираха последния месец на годината на Уолстрийт с доста солидни понижения съответно с 268 пункта (спад с 0,96%), с 0,86%  и с 1,12%. Това се оказа най-силното понижение и на трите американски фондови индекса от 8-и октомври насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени