Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Коронавирусът продължава да е основна тема в западните издания. Във втория най-силно засегнат от епидемията град в Китай - Сяоган, забраниха на жителите да напускат домовете си, съобщава "Гардиън".

"Ню Йорк таймс" пише, че здравните власти се опасяват от "повратна точка" по отношение на коронавируса.

Причината - на фона на уверенията, че на борда на круизния кораб "Вестердам" няма коронавирус, стотици хора слязоха от плавателния съд в Камбоджа и се насочиха към летищата. Един човек обаче впоследствие се оказа заразен, посочва изданието.

"Файненшъл таймс" се спира на икономическо измерение на кризата. Вестникът съобщава, че гигантът в сферата на електрониката "Самсунг" е започнал да превозва със самолети към Виетнам части за телефони, след като вследствие на епидемията е пострадала снабдителната верига на компанията.

"Съединените щати вдигат Европейския съюз срещу Китай и ще похарчат един милиард долара, за да защитят Европа от руските енергийни ресурси".

Така руският всекидневник "Комерсант" обобщава изводите си от приключилата вчера в Мюнхен конференция по сигурността.

"Форумът показа как стоят нещата в евроатлантическия регион: Съединените щати се готвят за нова студена война, този път с Китай, и се надяват да въвлекат в нея европейските си съюзници.

Европа не иска да воюва с никого, но не се осмелява да възрази на САЩ. Москва все още е заплаха за Запада, но вече не толкова опасна, колкото Пекин. А за Украйна на Запад си припомнят по-скоро ритуално", обобщава изданието.

Междувременно в интервю за италианския в. "Стампа" руският външен министър Сергей Лавров отбелязва, че Европейският съюз продължава "абсурдно да обвързва" перспективите за сътрудничество с Русия с уреждането на ситуацията в Украйна.

Едностранните ограничения, налагани от Евросъюза, водят до огромни финансови загуби за европейските страни, подчертава още първият дипломат на Москва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени