Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Отваряме резерва от храна и вода, ако дойде коронавирусът", пише "24 часа" на първа страница. Това е прието на извънредното заседание на Съвета по сигурността към правителството вчера. Решено е също пристигащите от чужбина българи да се тестват за болестта само, ако имат симптоми. Извънредното заседание на правителството и Съвета по сигурността е водеща тема и за "Труд". "Европа и светът в паника", пише изданието. Цитиран е премиерът Бойко Борисов: "Само дисциплината ще ни опази".

Доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница в София заявява, за "Монитор", че коронавирусът повтаря при някои болни заразата, защото се променя. Той подчертава, че носенето на санитарни маски създава измамно чувство за сигурност. Доц. Мангъров прогнозира, че той и колегите му специалисти по инфекциозни болести ще действат така, както действат сега медиците в Италия, каквото става там сега, ще се случи и тук.

Кореспондентът на "Телеграф" в Италия предава, че сред хората под карантина там има паника заради опасения дали ще им стигне храната. Най-много обаче се усещала липсата на цигари. Щандовете  в магазините са празни, всичко е изкупено.

Комисията за защита на конкуренцията препоръчва либерализацията на пазара на електроенергия да става поетапно, пише "Телеграф". Препоръчва се още да бъде изготвена пътна карта за процеса , в която да са описани всички стъпки и да има записани мерки за социална защита на уязвимите потребители. Очаква се по-късно тази година битовите потребители да преминат от регулиран към свободен пазар на ток поетапно, в рамките на три до пет години.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е цитирана от "24 часа", че искаме защита, защото съседни  държави, които не са в Европейския съюз, ще ни конкурират с по-евтин ток. Министър Петкова разговаря с представители на двата големи синдиката по повод Зелената сделка на Брюксел и бъдещето на въглищните ни централи. Министърът е подчертала, че хоризонтът на дейността на тези централи е 2050 г.

"Гешев разпореди проверка на заменките", пише "Труд". МВР започва ревизия на сделките за замяна на поземлени имоти в горски територии. Според Министерството на земеделието, ползватели и получатели трябва да възстановят на държавата 80 милиона лева.

Агенцията по заетостта приема заявки от работодатели за финансова помощ при наемане на безработни, информира "Монитор", като се позовава на данни на агенцията. Ще се плащат заплати, осигурителни вноски и транспортни разходи, ако фирма е наела безработни с регистрация в бюро по труда за повече от 6 месеца. Безработните може да са майки с деца до 5 години; трябва да имат завършено поне средно образование, не бива да са по-възрастни от 50 години.

Средните пенсии в Северна Македония са по-високи от нашите средни пенсии, пише "Земя". "При комшиите е 250 евро, а у нас 211 евро, но от лятото", пояснява вестникът. На практика разликата е 19 на сто в полза на съседите.

"Дума" цитира Евростат, че страната ни е първенец по бързо растящи цени. Трябва да има задължително наблюдение на цените преди и след приемане на еврото, е коментирал вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис по повод изнесените данни. Инфлацията през януари в сравнение с януари 2019-та е нараснала с 3,4 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!