Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа плахо отваря граници, САЩ крачка назад към ограничителните мерки

Снимка: Pixabay

Ангела Меркел застана официално начело на Европа с началото на ротационното германско председателство, Русия отвори пътя на Путин да остане президент до живот, Европа плахо отвори външните си граници, а в Съединените щати направиха крачка назад към ограничителните мерки срещу коронавируса, зелена вълна във Франция на местния вот, последвана от оставка на правителството и нов премиер.

Ангела Меркел

В първия ден от германското председателство Европейският съюз отвори външните си граници за 14 държави. Блокът остава затворен за гражданите на Съединените щати, Русия и Китай.

И докато Европа предпазливо се отваря за трети страни, Съединените щати достигнаха нови рекорди по брой инфекции за ден, а редици щати върнаха отново ограниченията и то в навечерието на днешния национален празник - Денят на независимостта.

Еманюел Макрон

Зелена вълна заля Франция, след като партии в защита на климата и левите им съюзници спечелиха в редица големи градове на местния вот - Париж, Лион, Страсбург и Бордо.

В Париж кметът Ан Идалго спечели нов мандат, а жителите на града обясняват вота с пандемията и ефекта за климата.

Крайнодясната френска партия "Национален сбор" на Марин льо Пен спечели първия си кметски пост в населено място над 100 000 жители - южния град Перпинян.

Французите обърнаха гръб на президента Еманюел Макрон и неговото движение „Република, напред!“. Липсата на изборна победа в голям град накара Макрон да направи рокади в кабинета. Премиерът Едуар Филип подаде оставка, а на негово място начело на кабинета застана Жан Кастекс, който координираше разхлабването на противоепидемичните мерки.

Владимир Путин

В контраст с Макрон седмицата беше пълен триумф за руския президент Владимир Путин. След 7-дневно безпрецедентно народно допитване 78% от руските избиратели подкрепиха конституционни промени. Това означава, че президентът Владимир Путин ще може да управлява до 2036 година.

Анджей Дуда

Избор между консерватизма или либерализма - в неделя в Полша се проведе отложения заради коронавируса президентски вот. Досегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата консервативна партия Право и справедливост спечели най-много гласове - 41 цяло и 8%, а на второ място се нареди кандидът на най-голямата опозиционна партия Рафал Тшасковски с 30,4% от вота.

Сега двамата ще се изправят един срещу друг на втори тур на 12 юли, а дали тогава ще бъде сложен край на президентството на Дуда зависи колко от пасивните избиратели ще успее да привлече другият кандидат - кмет на Варшава.


1 500 години “Света София“ е архитектурната перла в короната на Истанбул - била е византийска катедрала, османска джамия, а през последните 8 десетилетия музей, който привлича десетки милиони туристи. Сега турският президент Реджеп Ердоган отговори на старите призиви на консервативни и националистически привърженици, Света София да стане отново джамия. Административният съд заседава в четвъртък, а решението ще бъде обявено след 15-ти юли. Статутът на Света София предизвика остра реакция от страна на Гърция.

Срещу превръщането на Света София се обяви и американският държавен секретар Майк Помпейо, а турският президент Реджеп Ердоган беше обвинен, че играе игри с турското културно-историческо наследство, за да отклони вниманието от икономическите проблеми на страната заради пандемията.

Германският автомобилостроител “Фолксваген“ се отказва от плановете да построи нов завод в Турция заради спада в търсенето на нови автомобили на фона на пандемията от коронавирус. Така пандемията реши дилемата на Германия - да избере печалбата или демократичните ценности.

След дълго чакане за Албания и Северна Македония - Европейската комисия представи предложението за преговорна рамка за присъединяване към Европейския съюз. Македонският външен министър видя силна символика в деня, в който това беше направено - 1 юли - началото на германското председателство.

В понеделник президентът на Косово Хашим Тачи направи обръщение към народа - първото, откакто срещу него бяха повдигнати обвинения във военни престъпления по време на конфликта от 98-ма - 99-та година. Обвиненията провалиха планираните в края на миналата седмици преговори във Вашингтон за решаване на спора между Белград и Прищина, а сега Тачи заяви, че няма да подава оставка, както направи премиерът Рамуш Харадинай, след като и срещу него бяха повдигнати обвинения от съда в Хага.

Пекин

Краят на принципа една  държава, две системи в Хонконг - това твърдят критици на Пекин, след като тази седмица беше приет новият закон за сигурността в полуавтономната територия. С него се криминализират опитите за отцепване от Китай и сговор с чужди сили. Законът има за цел да стабилизира мегаполиса след вълната от продемократични протести през последната година, твърди Пекин. 10 са арестуваните откакто влезе в сила законодателството на 1 юли, а Пекин назначи свой верен нов шеф по сигурността в Хонконг. С този закон разривът между Пекин и Вашингтон се задълбочи. Съединените щати направиха първа стъпка към отмяна на специалния статут на мегаполиса.

В Съединените щати делото за убийството на Джордж Флойд беше насрочено за началото на март следващата година. Обвинени за смъртта на 46-годишния Флойд са четирима полицаи. Убийството на Флойд предизвика вълна от протести срещу полицейското насилие и расизма в цял свят.

По този повод белгийският крал Филип изрази дълбоко съжаление за „страданието и унижението“, което е търпял народът на Конго по време на 75-годишното белгийско управление. За първи път в историята монарх на бивша колониална сила изразява съжаление. За представителите на Конго в белгийската столица Брюксел това не беше достатъчно.

Съединените щати днес отбелязват националния си празник - Денят на независимостта.

Културните войни доминираха и 4-ти юли - Денят независимостта на Съединените щати. Президентът Доналд Тръмп посрещна празника на емблематичния мемориал Маунт Ръшмор в Южна Дакота, където не важаха никакви мерки срещу коронавируса. Под погледа на издяланите в скалите лица на бащите-основатели на Съединените щати, Тръмп отправи мрачно послание.

Предаването можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна