Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливанският премиер: Нужни са ни предсрочни избори

| обновено на 08.08.20 в 20:39
След експлозията в Бейрут, 4 август 2020 г.
Снимка: БТА

Ливанският премиер Хасан Диаб днес заяви, че ще предложи предсрочни избори след катастрофалния взрив, увеличил общественото напрежение в Ливан, за да се прекъсне безизходицата, която всеки ден потапя страната все по-дълбоко в политическа и икономическа криза.

"Не можем да излезем от структурната криза в страната, без да проведем предсрочни парламентарни избори", каза Диаб в телевизионно обръщение към нацията и добави, че ще предложи предсрочни избори на кабинета в понеделник

В Бейрут днес пристигат високопоставени политически представители от Близкия изток и Европа, за да изразят солидарността си с жителите на ливанската столица след разрушителните експлозии във вторник. В същото време расте недоволството на ливанците срещу правителството.

В навечерието на донорска конференция за Ливан, която организира френският президент Еманюел Макрон утре чрез видеовръзка, в Бейрут се очаква председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В ливанската столица пристигнаха председателят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, както и турският вицепрезидент Фуат Октай и външният министър Мевлют Чавушоглу. Арабската лига е готова да помогне в разследването на експлозиите на пристанището в Бейрут, отнели живота на най-малко 150 души и оставили без дом около четвърт милион столичани.

Турция, която изпрати спасителни екипи и 400 тона храна, е готова да помогне за възстановяването на пристанището в Бейрут, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай.

Междувременно хиляди се включиха в протестен митинг в памет на загиналите. 

Предполага се, че причината за експлозиите е престъпната небрежност при съхранението на взривилите се близо три хиляди тона амониев нитрат. Междувременно ливанската християнска партия Катаеб заяви, че оттегля тримата си депутати от парламента в знак на протест срещу подкрепяното от „Хизбула“ правителство на Ливан, срещу което от месеци има граждански протести.

За реформи призова и френският президент Макрон, който беше първият световен лидер, посетил Бейрут след експлозиите. Ливанският президент призна, че политическата система на страната му се нуждае от реформа. Аун обаче отхвърли възможността за международно разследване на експлозиите, като не изключи бомбардировка или ракетен обстрел от външна сила.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна