Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Починалите през 2020 година у нас все още са най-малко на брой за последните 5 години, съобщава "24 часа". Само в три от общо 31 седмици от началото на годината починалите са рекордно много, показват данните на Националната статистика.

Въпреки това, България е първа в света по индекс на смъртност на хиляда души. Това е констатация на американски сайт за демографски анализи. В челната десятка по този показател са все източноевропейски държави с изключение на африканската Лесото, пише още "24 часа".

Трите държави с най-ниска смъртност на хиляда души са Катар, Обединени арабски емирства и Бахрейн. "Стандарт" информира, че от април до юни тази година е регистрирана ниска инфлация и едноцифрен спад на икономиката. Понижението на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие е едно от най-ниските спрямо другите държави в ЕС, а пазарът на труда бележи лек спад. Според икономиста Красен Станчев свиването няма да е повече от 7 на сто.

По време на извънредното положение инспектори на Главна инспекция по труда са разкрили нарушения на работодатели, които прекратяват трудовите договори и злоупотребили с отпуските на подчинените си, пише "Монитор". За първите шест месеца на годината има неизплатени заплати за 4 милиона и 500 хиляди лева. Сред лошите примери са неизплатени заплати на шивачки в Кюстендилско и на туристически персонал във Варна.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заявява в интервю за "Телеграф"-  "Касата ще плаща на 30 хиляди медицински сестри да разкрият практики". Целта била младите лекари да получават по две хиляди лева над заплатите си. Здравният министър уверява още, че складовете с предпазни маски и дезинфектанти ще бъдат заредени за есента.

"Магистрала "Тракия" е най-опасната в Европа" е водещото заглавие на "Дума". Вестникът цитира експерта Богдан Милчев от неправителствения Институт по пътна безопасност, че пътищата се ремонтират с политически поръчки. Той съобщава, че в отсечката от Чирпан до Стара Загора, от 2015-а до юни тази година, са загинали 16 души.

"Земя" информира за подготвян от синдикатите в "Мини Марица-Изток" протест. От КНСБ и от КТ "Подкрепа" в държавното дружество настояват за спешна среща с премиера  Борисов, който да из разясни бъдещето на енергийния комплекс. Синдикатите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката и до Българския енергиен холдинг, в което настояват за заем от 60 милиона лева или да се повиши цената на въглищата.

В месеците на кризата ядем все повече вносни зеленчуци, пише "Труд". Родната стока се продава навън, допълва вестникът.

Изпълнителният директор на "Ню Бояна Филм Студио" Ярив Лернер обявява, в интервю за "Монитор", че започва работа по четири проекта, които осигуряват трудова заетост на пет хиляди семейства. Той уверява, че всяка последна информация за Covid-19 се изпълнява прецизно в тяхната фирма.

В днешното хартиено издание на "Сега" филмовият критик Александър Донев коментира "За българското кино днес повече пари значат по-малко морал". Актуалните промени в Закона за филмовата индустрия били тихомълком публикувани за обсъждане в началото на август в сайта на Министерството на културата. В някогашния национален киноцентър "Бояна", днес "Ню Бояна", се снимат предимно американски продукции, пише вестникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени