Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф за атентата в Сарафово: Всички следи водят към "Хизбула"

Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

В понеделник Специализираният наказателен съд ще произнесе присъдите си по така нареченото дело "Сарафово". Вчера прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за двамата задочно подсъдими - ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан.

Двамата са на съд задочно. Издирват се с червена бюлетина на Интерпол.

Досега бяха представени събраните по делото доказателства за връзка на Фарах и Хасан ел-Хадж с военното крило на организацията "Хизбула".

„Въпреки, че тези хора са далеч и че те няма да платят тези милиони, присъдени като граждански искове, все пак това е смел акт на прокуратурата след 8 години“, посочи в предаването „Преди всички“ Мохамед Халаф относно финала на делото “Сарафово".

Всичко води към връзки с „Хизбула“ на извършителите на атентата в бургаския квартал „Сарафово".

В момента "Хизбула" има много солидна организация на Балканите и включително и в България. Ще съобщя не цялата информация, но намерените шофьорски книжки, издадени в САЩ, те са създадени тук от хора, принадлежащи на „Хизбула“.

При всички атентати на „Хизбула“ по света, се използва един и същи метод – използват се ливански граждани, с различно гражданство, и се използват различни механизми за заличаване на следите. Но всички доказателства водят към "Хизбула".

Но нито Международният съд в Хага, нито българският съд могат да отправят обвинения към държава, ако нейният гражданин е извършил престъпление, нито към организация съответно“- поясни още Мохамед Халаф пред БНР.

На въпрос възможно ли е „Хизбула“ да бъде обявена за терористична организация от Европейския съюз, Мохамед Халаф отговори:

Пречка към такова решение е Франция и нежеланието на Макрон, заради връзката между Франция и Ливан и че такова решение би довело до дестабилизация на Ливан.“

"Доста държави в ЕС взеха такова решение да обявят „Хизбула“ за терористична организация и забраниха дейността в техните държави. И дойде време и България да мисли за това и да вземе политическо решение". Това поясни още Мохамед Халаф и заяви категорично:

"Тези двама обвиняеми ще бъдат осъдени, но последствия няма да има, те в момента се намират в бастиона на „Хизбула“ в Бейрут – „Хизбула“ няма да ги даде – актът на осъждане ще бъде морален".

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени