Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията от седмицата: Началото на учебната година, мерки срещу Covid-19, протести

Първи учебен ден в Трекляно
Снимка: БГНЕС

Увеличават се заразените с коронавирус ученици, учители и училищен персонал в страната. След София и Русе нови случаи на Covid-19 бяха потвърдени в Стара Загора, Ловеч, Добрич и други населени места. Въпреки това министърът на образованието Красимир Вълчев не очаква бум на заразата, а според главния здравен инспектор Ангел Кунчев установените през последните дни случаи на Covid-19 при ученици и учители не е заради това, че учебната година започна присъствено.

Близо 59 000 първокласници прекрачиха училищния праг за първи път на 15-и септември. В столицата и на други места в страната родители протестираха срещу носенето на маски в училищата, и настояха не да се отменят противоепидемичните мерки, а да са препоръчителни.

Майките от инициативата „Системата ни убива“ и лидерът на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Причината стана напрежението заради това, че бяха изведени от сградата на парламента. Към искането за оставка се присъединиха и депутатите от БСП. Оставката на Караянчева бе поискана и от ДПС, но с други мотиви - че не е спазила процедурата за избор на нов председател на Централната избирателна комисия.

За пореден път през седмицата протестираха и родители на деца, които не са приети в ясли и детски градини в София под наслов „Ваучери за всяко дете, въздух за всяко прието дете“.

Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс. На следващи избори ще се гласува с хартиени бюлетини и с машини. ЦИК ще осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. Смесената форма на гласуване получи подкрепата на народните представители от ГЕРБ, Воля и Обединени патриоти. ДПС и БСП поискаха оттегляне на промените и настояха за въвеждане на изцяло машинно гласуване като гаранция за честни избори.

Президентът Румен Радев заяви, че ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс.

Варненският апелативен съд осъди на 4 години затвор заместник-председателя на Народното събрание и лидер на Воля Веселин Марешки. 

Социалният министър Деница Сачева пък оповести, че до края на този месец управляващата коалиция ще реши дали минималната пенсия ще се повиши до 300 лева следващата година, както и дали през ноември и декември ще има бонуси от 50 лева към пенсиите. Обсъждат се и поне три варианта за индексация на пенсиите от началото на 2021 -ва, като те биха стрували биха стрували между 1 милиард и 200 милиона  и 3 милиарда лева на година .

Мярката 60 на 40 ще продължи да действа и след 1-ви октомври, но при променени условия.

България пое нов дълг от 2,5 млрд. евро от външните пазари, съобщи финансовият министър Кирил Ананиев. А лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали новият заем ще стимулира икономиката и ще подобри ли жизненото равнище на народа.

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков обяви, че чрез него не са правени опити за политическо влияние върху БНР. По този начин той отговори на питането на младежи от изложението „Кариерен кошер“, чиято цел е да предоставя възможности за реализация на младите хора у нас.

Десетки занаятчии, циркови артисти, музиканти и производители на екологично чисти храни участват в десетото издание на празника „Нощ на Самоводската чаршия“ и Фестивала на занаятите във Велико Търново. Те са част от програмата за честванията на 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени