Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът и Белият дом превърнаха кончината на съдия Гинсбърг в предизборна битка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спор за изборните процедури, по-точно за различните практики при преброяването на гласовете в отделните окръзи, в един конкретен щат - Флорида, достигна до Върховния съд през 2000 година. И практически той беше от ключово значение за победата на Джордж Уокър Буш срещу Ал Гор във Флорида, а оттам и в електоралния колеж, който избра Буш за президент.

Смъртта на една икона на феминизма, либерализма, визионерството и принципността в правото - съдия Рут Гинсбърг, може да се окаже решаваща за това какъв би бил изходът от евентуално оспорване на изборните резултати.

Намерението на Доналд Тръмп да издигне кандидатура за нов върховен съдия и споровете дали тя да бъде подложена на гласуване на Капитолия преди 3 ноември изведоха на преден план лицемерието на политиците във Вашнигтон - очевидно поне за онези, които си спомнят коренно противоположните им позиции в предишни подобни случаи.

От сряда стотици си казват последно сбогом с Рут Гинсбърг в Мраморния дворец на правосъдието във Вашингтон. Последно „сбогом“ казаха и президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания, а присъстващите скандираха - „Изгонете го с вота си!“.

Погребението на Рут Гинсбърг е следващата седмица в Арлингтънското гробище. И докато Америка се съвзема от загубата, Конгресът и Белият дом превърнаха кончината на съдия Гинсбърг в предизборна битка.

Президентът Тръмп обяви, че ще издигне кандидатура за нейното място още преди изборите на 3 ноември.

„Всички те са велики жени, брилянтни учени. Между другото, докато съм тук, някой от вас предпочита ли да избера мъж. Ще изберем невероятна, брилянтна жена и само гледайте на какви атаки ще бъде подложена. Решението ще бъде обявено в събота, в 5.00 часа, в Белия дом. Имаме огромна подкрепа от републиканците“.

Пет са жените, измежду които избира Тръмп. Като фаворит се очертава Ейми Коуни Барет от Чикаго.

Според професор Джефри Стоункеш от университета Сиракюз Тръмп ще използва номинацията, за да печели подкрепа в ключови за предизборната битка щати:  

„Ако погледнете как работи избирателната колегия, то вероятно Тръмп би трябвало да номинира кубинец, който живее във Флорида, защото има нужда да спечели този щат, въпреки че консервативните християни искат някой друг“.

През февруари 2016-а - в последната президентска година на Барак Обама, почина съдия Антонин Скалия. Тогава републиканците поведоха словесна война срещу евентуална номинация от Обама. Той така и не запълни свободното място във Върховния съд и остави това за след изборите, които бяха спечелени от Тръмп.

Сега републиканците са обвинявани в лицемерие. Ето какво говореха те през 2016-а. Линдзи Греъм, председател на сенатската комисия по правосъдието:

„Ако през 2016-а има републикански президент и се освободи място във Върховния съд в последната година от мандата му, можете да кажете - Линдзи Греъм казва нека следващият президент, който и да е той, да номинира съдия след изборите. Можете да използвате тези думи срещу мен“. 

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл през 2016-а.

„Следващият съдия може да промени из основи Върховния съд и да има дълбоки последствия за страната ни. И разбира се, че американският народ трябва да има думата за Върховния съд чрез изборите“.

Тед Круз също атакува Обама през 2016-а.

„През последните осем десетилетия нито веднъж Сенатът не е одобрявал номинация в годината преди президентските избори и не е тази годината, в която да променяме това“. 

Но лицемерието не е присъщо само за републиканците. Ето как се променя позицията и на самия Джо Байдън - кандидатът за президент от Демократическата партия. Неговите думи през 1992-ра:

„Номинацията за Върховния съд трябва да бъде отложена за след изборите“. 

През 2016-а Джо Байдън защитава Обама:  

„Ако президентът се консултира и си сътрудничи със Сената, тогава неговата номинация ще получи моята подкрепа“.  

И през 2020-а атакува пак по партийна линия:

„Да прокарваш сега тази номинация в Сената сега е упражнение по безскрупулна политическа власт“.  

Дори и да успее да прокара номинацията си през Сената, подкрепата за Тръмп няма да се промени, смята Брадли Джоунс от Pew Reserch center:

„Все повече американците затвърждават политическите си убеждения и като че ли малко неща могат да им повлияят. При всичко, което се случи през последните 4 години, няма голямо движение в мнението на хората за Тръмп. Рейтингът му е забележително стабилен през цялото му президентство, независимо какво се случва“. 

Върховният съд може да се окаже най-важен за Тръмп, ако наистина реши да оспори евентуална своя загуба на изборите.  

„Мисля, че тези избори ще завършат във Върховния съд и ето защо е важно да имаме девет съдии в него“.

Върховният съд на Съединените щати е надпартийна институция. Но не за първи път в предизборна кампания федерална институция е политизирана. Същото се случи и преди четири години с ФБР - тогавашният директор Джеймс Коуми отказа да повдигне обвинения срещу Хилари Клинтън заради скандала със служебната ѝ кореспонденция като държавен секретар. ФБР беше обвинявано тогава, че променило хода на изборите.

Това е поредното доказателство, че предизборната битка за власт в Съединените щати е безмилостна - или грабваш възможността, която е изникнала пред теб, или я сдаваш на противника си. За принципи или за ценности място няма.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени