Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 33,2 млн. заразени Covid-19 в света, над 1 млн. починали

Контролен пункт източно от Манила, Филипините, 29 септември 2020 г. Случаите в страната продължават да се увеличават.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 33,26 млн. души са били заразени с новия коронавирус в глобален мащаб, а 1 000 010 са починали, сочи публикувана днес статистика на Ройтерс.

Най-много са смъртните случаи в САЩ – над 205 000, установените заразени в страната са над 7,1 млн. души.

По брой на заразени следва Индия с над 6 млн. случая и с повече от 95 000 починали, Бразилия – над 4,74 млн. заразени и 142 058 починали.

В Русия заразените с коронавирус са повече от 1,15 млн., а жертвите над 20 000.

Много страни по света разширяват мерките, наложени за ограничаване на коронавируса, заради нарастващите случаи.

Жителите на Нидерландия за пръв път ще бъдат посъветвани да носят маски в магазините. В сравнение със съседите си, страната досега избягваше строгите ограничения. Тази седмица обаче бяха регистрирани по близо 3000 случаи дневно. Новите мерки влизат в сила от днес за три седмици. Премиерът Марк Рюте обясни, че ситуацията в трите най-големи града на страната - Амстердам, Ротердам и Хага - е станала „сериозна“ и изисква спешни действия. Ресторанти и барове ще работят до 22.00 часа. Насърчава се работата от къщи.

Словакия ще обяви извънредно положение заради коронавируса, съобщи премиерът Игор Матович. Предвижда се забрана на всички спортни, културни и религиозни събития от 1 октомври. Ресторанти, барове и кафенета трябва да затварят в 10 ч. вечерта и хора, които не живеят заедно, трябва да спазват два метра дистанция.

От вчера на хората в испанската столица Мадрид и околностите ѝ не се позволява да напускат района си, освен за да ходят на училище или работа.

Във Франция, баровете в Париж и 11 други области трябва да остават затворени между 10 вечерта и 6 сутринта. В сила е забрана за празнични или развлекателни събития, включително сватбени тържества, студентски партита и други организирани събирания.

В Гърция десетина от членовете на екипажа на круизен кораб са дали положителен резултат за Covid-19. Заразените са изолирани на борда на кораба, който е акостирал край егейския остров Милос.

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на 16-те германски провинции ще обсъдят днес мерки за борба с коронавируса на национално ниво, на фона на увеличаването на броя на заразените с вируса в Германия, предаде ДПА.

Първоначалните ограничителни мерки в Германия, въведени през март, поставиха под контрол броя на заразените, но доведоха до рецесия на германската икономика. Германските провинции започнаха през последните месеци постепенно да разхлабват ограниченията, като заложиха на правилата за носене на предпазни маски и на стратегиите за проследяване на заразените.

Дневният брой на заразените обаче видимо се увеличи от май и юни (когато всеки ден се заразяваха по няколкостотин души) и през последните две седмици е вече по над 2000 души на ден.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!