Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кукли сме ние" - дисекция на съвременното общество

Снимка: НАТФИЗ

17 ноември e Международен ден на студентите. По този повод отправихме поглед към студентите в света театъра, както и към тяхната мисия от сцената в днешно време. 
Само след няколко дни, на 21 ноември, предстои премиерата на постановката на театър НАТФИЗ "Кукли сме ние". Режисьорът Елица Йовчева разкри пред Радио София кой е основният въпрос в постановката - ако младите хора целенасочено избягват да се ангажират с лични позиции по важни социални и обществено значими въпроси, като тенденциозно прехвърлят отговорността към “по-можещите” и “по-знаещите”, тогава "Кой е" този, който трябва да мисли и решава вместо тях?
Елица пожелава на студентите да бъдат критични, а на театъра днес да задава нужните въпроси на времето.
“Кукли сме ние” прави „комитрагичен" разрез на едно куклено общество, в което общовалиден модел на поведение както на средностатистическия гражданин, така и на органите на властта, е бягството от отговорност. Постановката е по пиесите Леонс и Лена на Георг Бюхнер и “Романтици” на Едмон Ростан. Сценичният вариант е на Елица Йовчева. Сценографията и костюмите са на Александра Йотковска, музиката е на Александър Караколев, хореографията е на Валерия Колева. А консултант по словесно действие: д-р Лора Мутишева.В ролите са студентите на НАТФИЗ в състав от Вартан Алексанян, Климентина Фърцова,  Тодор Лазаров, Николета Велчева, Борис Атанасов/Боян Фърцов, Сияна Начева/Яна Пенева Яна Пенева / Сияна Начева, Марин Маринов, Теона Димова.
Чуйте повече в интервюто на Ангелина Грозева с Елица Йовчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна