Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мостът“ в памет на Стефан Данаилов

Мостът“ е спектакълът, който този четвъртък, на 10 декември, ще се играе премиерно на сцената на театър „Азарян“ в НДК. Изборът на постановка не е случаен – преди 12 години Стефан Данаилов за първи и последен път влиза в ролята на режисьор на професионален спектакъл с „Мостът“ в Народния театър. Така ще бъде почетена паметта на Мастера, който си отиде от този свят преди година. 

Новата версия на „Мостът“ е режисирана от Сава Драгунчев, който беше асистент на Стефан Данаилов в НАТФИЗ. 

Екипът на спектакъла е съставен изцяло от творци, пряко свързани с големия български актьор и работили по последните проекти на своя професор – Сава Драгунчев, режисьор, и Живко Сираков и Божидар Мицев, актьорите в главните роли, едни от най-търсените млади таланти, завършили последния клас на Стефан Данаилов, познати в редица спектакли в Народния театър „Иван Вазов“, Младежкия театър „Николай Бинев“, телевизионни сериали и кинопродукции. 

„Мостът“ от белгийския драматург Лоран ван Ветер е трилър, преплитащ трагикомедия и абсурд, за двама самоубийци, срещнали се на един мост и изправени пред необятността на собствените си въжделения, но и на собствената си безгранична невъзможност в съвременността на самота, на изгубеност, но и на надежда, че красивото и най-вече любовта ще спасят света. 

„Мостът“, носител на Наградата за драматургичен текст на Съюза на артистите в Белгия, въстава срещу утопиите на съвременното консуматорско общество, срещу асоциалното и антисоциалното, срещу сбърканата и опосредствана комуникация, очарова и вълнува, разсмива и просълзява.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени