Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако преброяването в Северна Македония покаже, че албанците са под 20%, те няма да го признаят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако на предстоящото преброяване на населението в Република Северна Македония излезе, че албанците са под 20 процента, няма да признаем резултатите, заяви депутатът от Демократичния съюз за интеграция Арбър Адеми в телевизионно интервю снощи, цитирано от днешните македонски медии.

Адеми, който е бивш министър на образованието и науката, представи данни за броя на учениците преди четири години. Според тях 64,22 на сто от учениците, записани през учебната 2017/2018 г., са македонци, а 32,15 на сто - албанци.

И депутатът от коалицията Алианс за албанците и Алтернатива Халил Снопче каза в същото предаване, че албанците в Република Северна Македония са над 29 процента.

Двамата депутати заявиха, че нямат доверие на Държавния статистически институт за провеждане на преброяването, допълва вестник "Вечер".

Законът за преброяване на населението още не е приет от парламента. Мнозинство от 61 депутати, необходими за приемане на закона, не може да се събере, тъй като част от депутатите са заразени или са в изолация поради коронавирус. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се обяви против закона, а албанската опозиция заяви, че ще гласува "за".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени