Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сложна и тежка ситуация в хотелиерството

Снимка: Дарина Григорова

Сложна и тежка ситуация в хотелиерството, отчитат от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. Липсата на предвидимост и пълната невъзможност да планират бизнеса в близко и средносрочно бъдеще е едно от най-сериозните предизвикателства пред хотелиерите у нас в началото на годината. Това е изводът от първата за 2021 г. среща на членовете на Асоциацията. Членовете на организацията са както градски, СПА, така и ваканционни хотели - най-вече с 4 и 5 звезди. За градските хотели, сериозен проблем представлява и липсата на международни полети – пречка, която спъва бизнеса и на зимните ни курорти.

Неясната перспектива в туризма изтощава управителите на хотелите у нас и създава стрес в бранша, смята Георги Дучев, изпълнителен директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели:

"Как ще се развие епидемичната ситуация у нас. Дали ще има мерки, ще ги разхлабват ли? От друга страна - международното положение. Кои генериращи пазари на туристи към България ще бъдат отворени, ще има ли полети? Това е най-големият проблем пред хотелите. Планирането е много важен елемент за хотела, а и като цяло за туризма".

До голяма степен българските туристи спасиха летния сезон, което се отнася до по-малките курорти и хотели, които през годините са създали клиенти сред българските туристи.

Разрешението ресторантите към хотелите да работят за коледните и новогодишните празници не доведе до висок резултат за тях, посочи Георги Дучев:

"Беше прекалено късно за хората да планират от днес за утре. По-скоро ефектът беше не особено запомнящ се. Хотелите някак си вързаха двата края".

Ето как изглежда картината в зимните ни курорти:

"Положението е трагично. Заетостта на хотелите е от порядъка на 10-15% от нормалното за сезона. ... От чуждите туристи има основно румънци. През Истанбул пристигат израелски туристи, защото все още няма пряка линия между Тел Авив и София, което се очаква в края на януари".

Ситуацията в СПА курортите, обаче е сравнително добра:

"Те винаги са разчитали основно на българските туристи. Също е доста по-тежко от минали години".

Картината за предстоящото лято се очаква да е подобна на миналото:

"С тази разлика, че вече няма буфер в бранша и няма как хотели да оцелеят, ако трябва да останат затворени или работят с тези обеми. Напълно възможно е да се стигне до масови фалити и до освобождаване на персонал. ... Най-големите опасения са за липса на ранни записвания. Хотелите, чисто логистично, няма как да предвидят как да се подготвят за сезона".

Нужно е рекламата на България на чуждестранните пазари да се преразгледа изцяло в контекста на пандемията и на новите медии, казва още Георги Дучев:

Репортаж на Мила Младенова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени