Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ханделсблат": Covid ваксината на "АстраЗенека" е много слабо ефективна при възрастни хора

"АстраЗенека" определи информацията като "напълно погрешна"

Снимка: Ройтерс

Смята се, че ваксината срещу Covid-19, съвместно разработена от компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca plc) и Оксфордския университет, е едва 8% ефективна за хората на възраст над 65 години, съобщи в понеделник немското финансово издание "Хандесблат" (Handelsblatt), цитирайки източници от германското правителство. Подобна информация излезе и в таблоида "Билд" (Bild).

AstraZeneca определи като "напълно погрешни" съобщенията в германските медии, според които нейната ваксина Covid-19 има много ниска ефикасност при възрастните хора, съобщава Ройтерс.

След противоречивия старт на ваксинацията в Германия, федералното правителство възложи големи надежди в одобрението на ваксината на AstraZeneca, подготвяйки се британско-шведската група да допълни РНК ваксините на Pfier/Biontech и на Moderna и да проправи път за второто ниво на ваксинация, при което хората също могат да се ваксинират от своите общопрактикуващи лекари.

Но ваксината на "АстраЗенека", за разлика от РНК ваксините, не изисква екстремни температури на замръзване за съхранение и може да бъде неподходяща за възрастни хора, изложени на риск от коронавирус.

Според информация на "Ханделсблат" от коалиционните управляващи кръгове в Германия обаче, федералното правителство очаква ефективност на тази ваксина от едва осем процента сред хората на възраст на 65 години. Има опасения, че тази ваксина, която може да бъде одобрена от ЕС до края на седмицата, няма да се доближи до 90-процентната ефективност на РНК ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna.

Изключително ниската ефективност при възрастните е пречка за стратегията за ваксинация в Берлин, посочва още немското финансово издание.

И "Ханделсблат" и "Билд" посочват, че германското правителство не очаква Европейски регулатор да одобри продукта за тази възрастова група.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата (EMA) да вземе решение за спешно одобрение на ваксината на AstraZeneca до края на месеца. За разлика обаче от ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, които показаха около 95% ефективност срещу Covid-19, AstraZeneca използва различни методи на производство, които доведоха до диапазон на ефективност на йената ваксина между 62% и 90%.

Според немското издание последните новини могат да причинат значителен спад в стратегията за ваксинация на Германия. Перспективите се влошават още повече от факта, че AstraZeneca обяви забавяне и намаляване на доставките на нейната ваксина за Европейския съюз. Първоначално немското правителство очакваше да получи 3 млн. дози от ваксината на "АстраЗенека" през следващия месец, напомня "Ханделсблат".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени