Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Феликс Дзержински или Александър Невски - в Москва гласуват онлайн

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ще се върне ли паметникът на видния съветски чекист и съратник на Сталин Феликс Дзержински на Лубянския площад в центъра на Москва, откъдето беше премахнат преди 30 години? Или на мястото ще бъде поставен паметник на руския княз от 13 век и православен светец Александър Невски? Отговора трябва да дадат московчани чрез гласуване в интернет.

Гласуването започна в 10 часа тази сутрин и ще продължи до 5 март.

До момента са гласували повече от 100 000 души, като Александър Невски води с 51% срещу 49% за основателя на съветската тайна полиция и една от емблемите на сталинския политически терор Феликс Дзержински.

Журналистът от радио „Комерсант“ Михаил Гуревич е твърдо за Дзержински, защото:

"Крайно време е процесът на стремеж към миналото да достигне до логичен край и да затвори кръга. Нека завърналият се Феликс Дзержински ни напомня за това, от което някога се спасихме, а после отново пожелахме".  

Паметникът на Дзержински беше поставен пред сградата на КГБ, понастоящем Федерална служба за сигурност, през 1958 г. След неуспешния комунистически пуч срещу Михаил Горбачов през август 1991-ва 11-тонната бронзова статуя беше премахната и преместена в парк до Третяковската галерия.

По-рано този месец група общественици начело с известния писател и национал-болшевик Захар Прилепин поискаха от московското кметство да върне паметника на мястото му.

Искането им беше подкрепено от организацията „Офицерите на Русия“. След обсъждане в обществената палата на Москва беше решено да бъде организирано онлайн гласуване, като беше предложен и алтернативния вариант с паметник на Александър Невски.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени