Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинационните паспорти и новите разделителни линии - седмичен обзор на събитията по света

Снимка: архив

Седмица, в която битката за ваксините стана още по-мащабна. И все по-ясно се очертаваха нови разделителни линии - между имунизирани и неваксинирани срещу Covid-19. Често звучеше понятието "зелен паспорт". Според едни - билет за вход към нормалния живот, според други - поредно посегателство срещу свободата.

"Обединихме се около въвеждането на дигитален имунизационен паспорт", съобщи германският канцлер Ангела Меркел след видеоконферентна среща на върха на Европейския съюз. До три месеца Еврокомисията ще е готова с техническите условия по сертификата, допълни Меркел.

Израел обяви, че е ваксинирал половината си население с първа доза на "Пфайзер" и повече почти една трета - и с втората и въвежда зеления паспорт.

9-милионната страна оглавява световната класация за ваксинирани на глава от населението. Няма недостиг на дози, но властите отчитат забавяне. И предлагат ваксината в пакет с храни и напитки. 

След три национални карантини в Израел отново отпадат ограниченията. Пазари и молове са отворени за всички, но спортни зали, хотели, басейни - само за ваксинирани. Страната планира споразумения за туристически коридори, отново само за имунизирани.

В Русия е регистрирана трета ваксина срещу Covid-19, съобщи премиерът Михаил Мишустин. По думите му първите 120 хиляди дози „КовиВак“ ще се появят на пазара в средата на март. Планира се до края на годината да бъдат произведени 20 милиона дози и препаратът да излезе на международния пазар.

Има опити да се поставят под съмнение успехите на Русия в медицината и в борбата срещу коронавируса, заяви руският президент. Владимир Путин

определи като безперспективен натиска върху Русия със санкции и блокиране на международни проекти. Москва е обект на целенасочена информационна кампания с недоказани обвинения по редица въпроси, подчерта Путин.

Седмицата донесе ключови съдебни решения в Северна Македония. Три доживотни присъди бяха произнесени по случая Монструм  - убийството на петима македонци край Смилковското езеро през 2012-та. Протест срещу решението предизвика напрежение в Скопие. Демонстрантите скандираха "Диктатура", развяваха албански и американски знамена.

В същото време бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков беше осъден на 12 години затвор по делото "Таргет-Твърдина", а бившият вътрешен министър Гордана Янкулоска - на четири години. Делото е свързано с продължително масово подслушване, засегнало около 20 000 граждани.

Сашо Миялков беше обявен за издирване и арест, а после сам се яви в прокуратурата в Скопие и обясни, че е бил болен.

Преди това премиерът Зоран Заев сравни изчезването му с бягството през 2018 година на първия му братовчед - бившия премиер Никола Груевски. Той подчерта, че обществото очаква справедливост.

Въздушен удар срещу подкрепяни от Иран шиитски милиции в Сирия стана първата военна операция под ръководството на новата президентска администрация и беше окачествен като силно послание към Техеран в момент, в който Вашингтон се опитва да съживи ядреното споразумение от 2015-та.

Китай призова администрацията на Джо Байдън да възобнови конструктивния диалог, след като отношенията между двете страни паднаха до най-ниската си точка от десетилетия по време на управлението на Доналд Тръмп.

От звуковия файл можете да научите повече за политическото напрежение в Армения, за данъчните проблеми на бившия испански крал и за това как млада американка, преболедувала като дете от рак, ще лети в Космоса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна