Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жаклин Даскалова и различната музика, която вълнува

Казват, че музиката е най-великото изкуство, защото вдъхновява, вълнува и обединява. А освен, че е много вълнуваща, музиката на Жаклин Даскалова е доста различна и някак бунтарска. Самата тя споделя, че се бунтува срещу комерсиалното звучене в музиката и се опитва да прави оригинални неща, които да я отличават от останалите.

Музиката не ѝ е чужда от най-ранна детска възраст. Учи класически балет и изящни изкуства в Националното училище по изкуства “Добри Христов” във Варна, занимава се още с художествена гимнастика, класическо и поп пеене и др. 

През 2015 г. съдбата я отвежда в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където се обучава при проф. Боньо Лунгов и проф. Ивайло Христов. Представлението “Суматоха” с режисьор Ивайло Христов, в което участва и Жаклин, е номинирано за “Златен кукерикон” в категорията “Млада надежда”. Съвсем скоро ще можем да я гледаме и на сцената на Народен театър “Иван Вазов” в постановката “Нова земя” с режисьор Бина Харалампиева.


Но въпреки постиженията си на театралната сцена, Жаклин Даскалова не се отказва от музиката и продължава да твори нови и оригинални песни. 

Дебютната ѝ песен “Мърфи” е по стихове на Валери Петров, а новата ѝ песен “Бегбеде” е закачлива препратка към френския писател Фредерик Бегбеде. 

За красивата среща между литература и музика и как се ражда идеята за песните, можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив на Жаклин Даскалова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени