Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън призовава световните икономики за големи харчове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският министър на финансите Джанет Йелън предупреди за риска от постоянни различия в световната икономика поради пандемията Covid-19 и поради това призова големите световни икономики да направят "значителни" нови разходи, подобно на тези в САЩ, за да се осигури бързо глобално възстановяване.

В изявление до управителните комитети на Международния валутен фонд и Световната банка Джанет Йелън подчерта необходимостта големите икономики да продължат да подкрепят развиващите се страни, докато се борят с коронавирусната пандемията, с изменението на климата и високата дългова тежест.

Тя призова Световната банка да помогне на страните, особено най-бедните в света, да получат своевременен достъп до ваксините срещу Covid-19 и подкрепи ускорени преговори за попълване на фонда на банката за най-бедните страни - цел, която самата СБ иска да постигне до декември.

Джанет Йелън посочи, че САЩ са обещали 4 милиарда долара за глобалната инициатива за разпространение на ваксини COVAX, призовавайки другите да се присъединят.

"САЩ ще продължават да работят с партньорите, за да увеличат доставките на ваксини, да проучат споделянето на излишните ваксини и да гарантират, че финансирането не се превръща в пречка за глобалната ваксинация", каза Йелън, без да предоставя някакви подробности.

Бившият ръководител на Федералния резерв каза още, че съществената фискална и парична подкрепа от страна на големите икономики значително е подобрила световните икономически перспективи, но са необходими повече усилия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!