Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: ЕС е дълбоко загрижен за здравословното състояние на Алексей Навални

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз е "дълбоко загрижен" за здравословното състояние на Алексей Навални, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Руският опозиционер обяви гладна стачка в затвора на 31 март, след като обвини властите, че не му позволяват да лекува болки в гърба и изтръпване на крайниците.

Снощи сътрудници на Навални предупредиха, че състоянието му е близко до критичното.

Днес европейският първи дипломат Борел призова властите в Русия незабавно да допуснат до Навални "медицински специалисти, на които той има доверие".

Посланикът на Руската федерация в Лондон Андрей Келин увери, че за Навални ще бъдат положени грижи:

„Разбира се, няма да допуснем той да умре в затвора. Но искам да подчертая, че господин Навални се държи хулигански, няма правило, което не се е опитал да наруши. Един ден твърди че го боли ръката, следващия - че има болки в гърба“, каза руският посланик в Лондон пред Би Би Си.

Случаят "Навални" ще е на дневен ред на утрешната видеоконференция на европейските външни министри. Европейският съюз вече санкционира 10 руски официални лица заради отравянето на Навални миналата есен и заради ареста му през февруари.

Съединените щати са предупредили руските власти за "последствия", ако допуснат Алексей Навални да умре в затвора, заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан от своя страна  не изключи, че ЕС може да наложи нови санкции срещу Русия заради ситуацията с Навални. Льо Дриан заяви, че Франция е "изключително загрижена" за влошеното здраве на руския опозиционер.

Същевременно позицията в Русия призова за масови протести в подкрепа на Алексей Навални идната сряда, за когато е насрочено традиционното послание на президента Владимир Путин към Федералното събрание.

"Време е за действие - говорим не за свободата на Навални, а за живота му", написа в социалните мрежи сътрудник на опозиционера, след като лекари предупредиха, че здравословното му състояние се влошава и е  близо до критичното.

Съобщението за предстоящите протести в големите градове на Русия се появи на сайта на Алексей Навални. Информацията беше потвърдена от неговите съратници Леонид Волков и Иван Жданов.

„Съществуват обстоятелства, при които трябва да се действа бързо. Иначе ще се случи непоправимото“, посочват те.

Организаторите на протестите припомнят и намерението на руските власти да обявят за екстремистки организации регионалните щабове на опозиционера и основания от него Фонд за борба с корупцията.

Анастасия Василиева, личният лекар на Навални, съобщи по-рано днес, че здравословното му състояние е близко до критично. По думите ѝ той е застрашен от бъбречна недостатъчност и внезапно спиране на сърцето.

Депутатите от няколко регионални законодателни събрания в Русия публикуваха открито писмо до президента Владимир Путин, в което настояха на Навални да бъде осигурена адекватна медицинска помощ.

В писмото се подчертава, че Путин носи лична отговорност за живота на опозиционера пред самия него, пред роднините му и пред целия свят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени