Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дипломатическата мисия на Чехия в Москва остават посланикът и още четирима души

Автомобил с изгонени чешки дипломати и членове на техните семейства напуска чешкото посолство в Москва, 19 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече провокация изгонването на 18 руски руски дипломати от Чехия, а говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова заяви, че зад действията на Прага стои Вашингтон.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази несъгласието си с твърденията на чешките власти, които обвиниха руските служби за взривовете в оръжейните складове във Върбетица преди седем години:

„Категорично не сме съгласни с такива изводи. Считаме ги за провокационни и неприятелски“.

Говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова от своя страна видя „американска следа“ в действията на Прага:

„Много добре си даваме сметка, че Прага е под силното влияние на Съединените щати и изповядва в редица сфери неприкрита и неудържима русофобия“. 

„В стремежа си да угодят на Съединените щати на фона на неотдавнашните американски санкции срещу Русия чешките власти даже надминаха отвъдокеанските си покровители“, пише в официално изявление на руското външно министерство.

От руското външнополитическо ведомство нарекоха обвиненията абсурдни, като припомниха, че по-рано чешките власти са търсили отговорност за инцидента от собствениците на складовете.

Депутатът от Комитета по международни въпроси на Държавната Дума Сергей Железняк заяви за БНР, че целта на дипломатическия скандал е да предотврати участието на руската компания „Росатом“ в търга за строителството на нов енергоблок на атомната електроцентрала „Дуковани“. 

Още вчера като ответна мярка още Русия обяви за „персона нон грата“ 20 служители на чешкото посолство в Москва. Това е почти целият персонал на мисията.

Те трябва да напуснат територията на Русия до края на днешния ден.

В дипломатическата мисия остават посланикът и още четирима души, което сериозно ще затрудни пълноценната ѝ работа.

Вчера посланик Витезслав Пивонка беше извикан в руското министерство на външните работи, където беше уведомен за решението на Москва в отговор на изгонването по-рано от Чехия на 18 дипломати, идентифицирани като агенти на руските спецслужби и обвинени за съпричастни към взривовете във Върбетица преди седем години.

Мъж носи кутия на територията на чешкото посолство в Москва,  докато чешки дипломати се готвят да напуснат мисията, Русия, 19 април 2021 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени