Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия планира да изстреля своя орбитална станция през 2025 г.

Шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската космическа агенция обяви днес, че се надява да изстреля собствена орбитална станция през 2025 г. Това става в момент, когато Москва обмисля дали да напусне програмата на Международната космическа станция (МКС) и да продължи със самостоятелна, предаде АФП.

Шефът на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин заяви, че се работи по първия модул на бъдещата станция, след като руски представители предупредиха, че се обмисля изтегляне от МКС – един от малкото успешни примери за сътрудничество със Запада.

Плановете бяха обявени в момент на увеличено напрежение заради обвинения в шпионаж срещу Москва, струпване на руски войски на границата с Украйна и влошаване на здравето на критика на президента Владимир Путин – Алексей Навални.

„Първият модул на новата Руска орбитална станция се изработва“, написа Рогозин в Телеграм – мобилно приложение за съобщения.

Той добави, че руската космическа корпорация „Енергия“ се стреми през 2025 г. да има модул, който е готов за изстрелване.

МКС, която бе изстреляната през 1998 г. с участието на Русия, САЩ Канада, Япония и Европейската космическа агенция, е един от най-амбициозните проекти за международно сътрудничество в човешката история, посочва АФП.

Преди дни руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че Москва обмисля дали да не напусне програмата на МКС през 2025 г. заради остаряването на станцията.

Роскосмос обяви в понеделник, че още не е взето решение за напускане на МКС.

„Когато вземем решение, ще започнем преговори с нашите партньори за формите и условията на сътрудничество след 2024“, обяви агенцията пред АФП.

Русия изгуби монопола си за пилотирани полети до МКС по-рано тази година след първата успешна подобна мисия на частната американска компания „Спейс екс“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени