Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Руските сили напредват към трета украинска АЕЦ, след като вече завзеха две

Южноукраинската атомна електроцентрала
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските сили вече завзеха две украински атомни електроцентрали и напредват към трета, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на видеоразговора с американските сенатори и конгресмени в събота, съобщават Асошиейтед прес и Скай нюз.

Той посочи, че третата АЕЦ, която в момента е застрашена, е Южноукраинската атомна електроцентрала, разположена на 120 километра северно от град Николаев, един от няколкото града, които руснаците се опитват да държат обкръжени и който се намира близо до Черно море.

Една от централите под контрола на руснаците е Запорожската атомна централа в югоизточния град Енерходар, най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Другата е печално известната Чернобил, която не е активна, но все още има персонал и се поддържа. Руски обстрел по-рано тази седмица предизвика пожар в административана сграда на Запорожката АЕЦ, който пожар обаче беше потушен без да се стигне до изпускане на радиация.

Системите за техническа безопасност са непокътнати и нивата на радиация все още са нормални в завода в Запорожката АЕЦ, според ядрения регулатор на страната, съобщи Международната агенция за атомна енергия в събота.

Асошиейтед прес напомня, че Украйна има четири атомни централи с общо 15 ядрени реактора.

Само ден по-рано външните министри на страните от Г-7 призоваха Русия незабавно да спре агресията си срещу Украйна и да прекрати всякакви атаки в близост до украинските атомни електроцентрали.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна