Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските сили осуетили украински удари по Енергодар и Запорожката АЕЦ

| обновено на 11.08.22 в 18:22
Запорожката АЕЦ
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Руските информационни агенции ТАСС и РИА съобщават за осуетени украински удари по окупирания град Енергодар и близката Запорожка атомна електроцентрала. Агенциите се позовават на сепаратисткото руско управление в украинската Запорожка област. Ройтерс цитира съобщението, но подчертава, че не може да потвърди информацията от независим източник.

В непотвърдената информация се казва, че противовъздушната отбрана е осуетила украински атаки срещу Енергодар, в чиято близост се намира най-голямата ядрена електроцентрала в Европа.

По-рано Владимир Рогов от руската военно-гражданска администрация на Запорожие обяви пред руската държавна телевизия, че украинските власти подготвят мащабна провокация в атомната електроцентрала, за да изнудват Европа със заплахата от ядрена катастрофа.

Заради кризата около Запорожската централа по-късно днес в Ню Йорк извънредно ще заседава съветът за сигурност на ООН. Киев и Москва взаимно се обвиняват, че през изминалите почивни дни са обстрелвали централата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за незабавно прекратяване на военните действия в района на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна. Той призова въоръжените сили на Русия и Украйна да не атакуват съоръженията и други цели в околностите на централата.

Постоянният представител на Москва в Международната агенция за атомна енергия Михаил Улянов предупреди пред руската държавна телевизия, че зоната на радиационни поражения, ако централата наистина пострада, ще обхване територии в радиус от 5500 километра - това включва по-голямата част от Украйна, части от Русия, Турция, Румъния и България.

В Копенхаген започна конференция на министрите на отбраната на държавите, които подкрепят Украйна, за да договорят нова военна помощ за Киев.

Повече от 1,5 млрд. евро помощ за военното укрепване на Украйна са обещали 26 държави на днешната дарителска конференция в Копенхаген, съобщи датският министър на отбраната Морен Бьодсков.

Преди да отпътува британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Великобритания все още не е установила причината за експлозиите в руската военновъздушна база в Крим, но със сигурност не смята обяснението на Русия за правдоподобно.

"Изпуснат фас не би могъл да предизвика две големи експлозии едновременно, които не са съвсем една до друга", поясни Уолъс. 

Вчера висш представител на властта в Украйна отговори утвърдително на журналистически въпрос, дали атаката в Крим е началото на планирана контраофанзива на Украйна. А президентът Зеленски отбеляза, че войната е започнала с Крим и ще трябва да приключи с освобождаването му.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!