Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ търсят изход от политическата криза (видео)

Снимка: Мария Филева

На първата официална среща в лидерски формат между първите две политически сили в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", от ПП-ДБ отново обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ.

"От резултатите от вота - това са партиите, които са се представили на последните избори най-добре и считаме, че в сегашната ситуация трябва да намерим начин да съставим правителство, дали първия, дали втория мандат, но отиването и опцията на нови избори юли или август ще дадат същия или подобен резултат и ще се озовем в същите преговори", обърна се към ръководителите на ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата им в парламента.

Като отговорни партии трябва да използваме времето на този парламент, за да приемем бюджет с 3-процентов дефицит, рязане на разходи и взимане на заем, но да го направим заедно, допълни Борисов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков също отбеляза колко важно е за неговата формация приемането на нов бюджет с 3% дефицит, но без вдигане на данъците и съкращаване на социалната програма. Но ПП-ДБ категорично отказва да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС:

"Но сме готови да говорим по тези политики и да видим в рамките на отговорното поведение какво можем да постигнем, особено по темата за бюджета". 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се допитат до партийните си органи дали да участват в работата по обща управленска програма, на която да стъпи бъдещо правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да представят състав на проектокабинет, който биха предложили в рамките на втория мандат, за да може ГЕРБ-СДС по-лесно да прецени как да действа с първия мандат.

"Хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да можем Изпълнителната комисия и ръководните органи на нашата партия, колегите от СДС да видим какво предлагате – премиер, министри, на базата на което да мислим, ако отиваме на такъв вариант, какво предлагате".

Кирил Петков отговори, че преди да се обсъжда състав на кабинет е важно да се уточнят политиките, които да свърши това правителство. Той предложи двете партии да работят по управленска програма:

"Вие сте първата политическа сила и сме в рамките на вашия мандат. Уважаваме вашето първо право да направите своя избор", каза Петков и изтъкна, че ГЕРБ-СДС тепърва ще има срещи и с други парламентарно представени сили.

"Решението на нашата Изпълнителна комисия е, че до изчерпване на всички разговори, свързани с вас, няма да гоним други подобни разговори", прекъсна го Бойко Борисов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изтъкна, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна