Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бакалов: Медиите може да са свободни по закон, но не и по издател и собственик

| обновено на 03.05.23 в 10:26
Иван Бакалов
Снимка: БГНЕС

България се е изкачила с 20 места в годишния Индекс за свобода на медиите на неправителствената организация "Репортери без граници". Според организацията тази свобода остава крехка и нестабилна в страната ни, която е "една от най-бедните и корумпирани в Европейския съюз". "Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск", посочват още от "Репортери без граници".

“Да, зле сме, между африкански държави сме“.

Това казва в ефира на “Нашият ден“ журналистът Иван Бакалов.

Той посочи, че тази класация се изготвя на базата на подробен въпросник, който съдържа над 100 въпроса и на който трябва да отговорят анкетирани журналисти или други лица, работещи в медийната сфера. Относно натискът, за който се споменава в изследването той каза:

“Като те започнат с дела, всяко от които трае по три години, ти се изпарява желанието да пишеш разследвания и да описваш скандални случаи. Завежда дело срещу теб без основание“.

Бакалов сподели още, че в момента е много трудно да се говори за свобода и журналистика, защото освен традиционните нежелания на властите да се публикуват неща, които изобличават или злепоставят властите, има и нещо, което представлява голяма промяна в печата. Според него в това се включват и онлайн изданията, защото в момента в журналистиката няма приходи.

"Ако на времето един вестник продаваше хартиени копия – 100-200, 300 хил. копия на хартия, заедно с това продаваше рекламни площи, които са върху страницата му, то днес продажбата на хартия рязко се сви, особено в страни с малък пазар, като България. Отделно фирмите, които навремето купуваха рекламни площи в изданията, вече имат сайтове в интернет и плащат на Google да ги подрежда някъде в търсачката. По този начин печалбата се измести от издателя към някакви нови средства в интернет. Журналистиката стана нископлатена и хората започнаха да бягат от нея", поясни журналистът.

Бакалов твърди също, че според него в момента няма толкова много журналистика, колкото PR. В големи западни вестници се стига дотам, че около 70% от съдържанието се прави от PR експерти.

“Днес известните хора, с които в миналото журналистът общуваше по-свободно, са обградени с щабове от PR експерти. PR специалисти съчиняват действия, изказвания, събития, за да могат да създават рейтинг на своя клиент. Дори в политиката, много от нещата, които се правят, се правят по съвети на PR експерти и по този начин се произвеждат новини. Това е много опасно, защото подменя истинското с нагласеното, с някакви събития менте, а би трябвало журналистите да откриват проблема и новината“.

Пред дни се проведе конференция, организира от Елена Йончева,  посветена на европейския акт за свободата на медиите.

Според Бакалов няма да се  стигне до приемането на медийния закон. По думите му това е закон за свободата на медиите, които да гарантира някаква обща рамка за ЕС, но според него “никакъв закон не може да гарантира свобода на медиите, защото те може да са свободни по закон, но не по издател и собственик“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна