33-годишна родилка почина в областната болница в Сливен

Снимка: БГНЕС

33-годишна родилка е починала в областната болница в Сливен. Информацията бе потвърдена от началника на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение“ д-р Юлия Бянкова, след като по-рано днес роднини съобщиха за случая в социалните мрежи. Ренета Томова е починала вчера следобед в отделението по реанимация, ден след естествено раждане в родилното отделение на болницата. Новороденото момиченце е в неонатология, без опасност за живота, но според роднините има усложнения. 

Според д-р Юлия Бянкова причината за смъртта е настъпило белодробно усложнение, следствие на раждането:

"При нас беше приета с тежка дихателна недостатъчност, причинена от белодробен отток, с високи стойности на артериалното налягане. Беше отхвърлена диагнозата белодробна емболия".

Бащата на починалата Ренета Петър Томов определи случилото се като „живо убийство“:

"Защо не са я срязали с цезарово, след като е едра родилка с едър плод, а са я натискали като някое животно и са и натрошили ребрата. Цялата я видяхме в „Патология“ цялата синя отзад. Какво да ви кажа, освен, че това е едно живо убийство".

Той обяви и какво е състоянието на новородената му внучка:

"Едната и ръчичка е неподвижна, а главичката и е още с отток и синьо око, следствие на оттока. Неонатолозите сега ми казаха, че не знаят дали тази ръка ще се раздвижи. При някои се раздвижвала, при някои така оставала". 

Томов заяви, че ще искат патоанатом от друг град да направи аутопсията, за да не се укрият улики. Междувременно стана ясно, че по случая се води разследване, което е под надзора на Окръжна прокуратура Сливен. Очаква се да бъде иззета и медицинската документация по случая.