Весела Чернева: Кулминацията в Македония още не е настъпила

Снимка: БГНЕС

България тепърва трябва да осъзнае колко е важно това, което се случва в Македония и какъв голям залог има в това за всичките ни съседи. Референдумът изкара едни над 600 000 души в Македония и те казаха своето категорично „да“ в подкрепа на договора с Гърция. Този факт не трябва да бъде омаловажаван. Да, наистина много хора се надяваха на по-голямо участие, но в крайна сметка референдумът има консултативна роля“. Това заяви за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Весела Чернева – заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, който организира дискусия на тема „Eвропейската и българската гледна точка към референдума в Македония“:

„Гледните точки са доста повече от две. В самата Македония те са със сигурност повече от две. Ще се опитаме, заедно с фондация "Конрад Аденауер", да покажем какво означава случващото се в Македония за европейския път на страната и региона, но също така какво конкретно България, като съсед, мисли, защото като че ли този дебат – за българския интерес, българската гледна точка, мина някак едностранчиво. 

Въпросът е ще успее ли Заев да превърне гласовете от референдума в тези реални гласове за своята партия, ако отиде на предсрочни избори, коментира още Чернева:

„Кулминацията още не е настъпила. Ние някак си се държахме все едно референдумът беше тази кулминация, но според мен тя е през следващите дни и седмици. Затова е важно и да помислим малко в различните сценарии какво означава това“.

Гледната точка да не се месим във вътрешните работи на Македония е била легитимна с оглед на опозиционните обвинения в страната, че правителството на Заев едва ли не слугува на българските интереси, изтъкна тя. Въпреки това, според нея, ако в момента Македония изпусне възможността да приключи споразумението си с Гърция за името, това може да се отрази на целия регион:

„Може да има ефект не само върху самата Македония, а върху това способен ли е регионът на Западните Балкани да стига до някакви конструктивни решения и възможно ли е той да иска да избере сам своя европейски път или той може би е просто налаган отвън и няма нужда това да продължава“.

В Гърция се задават европейски и парламентарни избори, припомни тя.

„Трябва да си дадем ясна сметка, че този прозорец, в който този въпрос трябва да бъде решен, е в следващите няколко месеца. Гърция влиза в предизборна кампания в началото на следващата година и парламентарни избори през пролетта. Това не е ситуация, в която там може да мине ратификация в парламента. Затова, ако има избори в Македония, те трябва да станат бързо, така че евентуално ново мнозинство да може да прекара такива конституционни промени до края на годината или в първите седмици на януари. С всички рискове, които биха се съдържали в едни такива избори, те ще са следващият логичен ход, ако парламентарната процедура не успее“.

Всяка страна, която се присъединява към ЕС, знае, че освен големите ползи, трябва да направи и неща, които не са приятни и лесни. В случая с Македония това е споразумението за името, изтъкна Чернева:

„Ако македонците не могат да вземат това решение, това също трябва да стане ясно, защото трябва да можеш да избереш своята посока. Това е важен момент за това за каква идентичност наистина говорим, защото много често ВМРО-ДПМНЕ често обяснява как въпросът с идентичността е твърде сложен, за да бъде решен с референдум. Да, така е! Но ако има европейска идентичност за Македония, македонците трябва да я защитят и да покажат, че тя е тази, която преобладава“.

Поканата за НАТО към Македония е на практика готова, но трябва да има споразумение, защото през 2008 година, на срещата на върха на НАТО в Букурещ страната е била убедена, че Гърция няма да наложи вето на приемането ѝ в НАТО, припомни Чернева

Интервюто на Силвия Великова с Весела Чернева можете да чуете от звуковия файл.