Весела Фламбурари: Хубавата детска книга е тази, която не предполага назидание

Снимка: Маргарита Иванова

Хубавата детска книга е винаги подходяща и за децата, и за възрастните. "За мен хубавата детска книга е книгата, която не предполага назидание". Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ детската писателка Весела Фламбурари.

„Изкуството не е създадено, за да обучава така директно, както се обучава в училище. Хубавата детска книга е книгата, в която има абсолютно пълнокръвни образи, характерите са много важни, защото те дават живот на книгата, дават живот на изкуството. Те водят до разбирането на различните гледни точки в живота, карат детето да мисли“, добави тя.

Според нея най-важното условие на децата към книгите е да им бъде интересно: „Децата, това, което искат, във всяко едно отношение, не само в четенето, е да им бъде интересно. Вкъщи трябва да има все пак няколко поне хартиени книги. Децата винаги правят това, което виждат, ако ти четеш много, първо ще се научат да уважават това, че ти имаш своето време за четене и в последствие ще искат да имат собственото си време за четене. Родителите трябва да четат на децата си на глас“.

За своите герои Весела Фламбурари споделя:Всичките си ги обичам много. Те си идват при мен, казват си болките, аз ги записвам много внимателно и после пиша книги. Писането е самотна работа, но пък е работа, в която ти самият измисляш нови светове и живееш в едни нови светове. Особено в типа книги, които аз пиша, в които винаги има нещо вълшебно, нещо магическо, винаги нещата не са точно така, както са в нашето ежедневие, а винаги са свързани с онази страна - Фантазия, която ни е много, много нужна. Защото, за да можеш наистина да си представиш, да измислиш живота си как ще бъде, с какво искаш да се занимаваш, как можеш да бъдеш успешен в този живот, е нужна тази творческа фантазия, която много хора пренебрегват, а тя много лесно и много точно се развива с четене на хубава детска литература“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.