Работодателите отхвърлиха на Тристранен съвет проектозакона за хората с увреждания

| обновено на 16.10.18 в 14:55
4
Симеонов и Манолова в словесен сблъсък по въвеждането на квоти за бизнеса за наемане на хора с увреждания
Снимка: БГНЕС

Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който днес беше разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ "Подкрепа" също обявиха своите резерви. Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството. 

Вицепремиерът Валери Симеонов обобщи законопроекта като противоречив:

"По общо убеждение има сериозни пропуски. Законът е правен под натиск, с излишно, ненужно напрежение".

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

"Безпрецедентен натиск! Ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания".

Димитър Бранков от Стопанската камара обясни, че квотите за наемане на хора с увреждания и санкциите не насърчават бизнеса:

"Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие".

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че квотите и наказанията имат алтернатива:

"Тогава, когато имате възможност да ползвате услуги, които се предоставят или продукти от предприятия, в които са ангажирани хора с увреждания."

Манолова беше прекъсната от Симеонов, който каза: "Г-жо Манолова, не учете работодателите кое е полезно и кое не е за тях. Аз, например, не мога да разбера какво такова огромно доверие имате в Бюрото по труда".

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" открои проблема с достъпността.

"И към момента инвеститорите имат възможност да пуснат в експлоатация сграда, която не отговаря на заложения проект".

Въвеждането на квотите и според президента на КТ "Подкрепа" няма да реши проблема. Димитър Манолов каза:

"Твърде много са хората, които ще предпочетат 30% от минималната работна заплата и да си спестят това главоболие".

Манолов се обърна и към омбудсмана Манолова и поиска подкрепа за кампания срещу нощния труд:

"Тези дни ще напечатам фланелки с надпис "Нощният труд ни убива" и много ще ми се иска, когато тръгнем да се занимаваме с това как се заплаща нощния труд, как се полага, и на нас да ни бъде обърнато достатъчно внимание". 

Единствено от КНСБ подкрепят законопроекта. Ася Гонева:

"Крачката е в правилната посока".

Проектът на Закон беше внесен от социалния министър Бисер Петков. В него се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки трябва да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане. 

Галерия