Любчо Нешков: Груевски е „чужд проект“, с бягството се прикриват следите му

Автор:
Любчо Нешков
Снимка: БГНЕС

Македонските служби и правителство не са знаели за бягството на „чуждия проект“ Никола Груевски, когото някой иска да прибере, за да прикрие последните следи от това, което се е случвало в Македония, каза днес пред БНР Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС.

„Бягството на Никола Груевски отваря последната страница от проекта „Никола Груевски“, посочи Нешков в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“. Според него бърка всеки, който смята Груевски за деспот, човек, дошъл на власт да забогатее, плячкосва или да „прави това, което иска“.

„Дори вчерашното изявление на македонския премиер в сградата на правителството подсказва, че Груевски е чужд проект. Зоран Заев говори за отвличане и призовава Унгария и Груевски да съобщят дари той насила е бил натикан в автомобила“, каза Нешков.

Той посочи, че Грувски не е избягал в Сърбия, където бе изграден и проектиран, като припомни, че преди да бъде наложен за лидер на конгреса на ВМРО-ДПМНЕ през 2003 г., той бе съветник на сръбския финансов министър“. "Но той не бяга в Сърбия, а е взет и транспортиран в дипломатическа кола и то не в багажника, а на задната седалка с личната си карта", каза Нешков, който посочи, че преди два дни е бил в Скопие.

Според него в извеждането на Груевски от Македония има участие на много високо ниво от службите на Унгария. Любчо Нешков нарече „феномен“ разрешението, получено от Груевски да подаде молба за убежище вътре в Унгария, в центъра на Будапеща, а не както е по законите - на нейната граница. „Това е поредното доказателство, че става дума за организирано бягство“.

„Има още един момент – геополитически. Преди три дни висш унгарски служител намеси България.. И когато се говори, че е 100% фалшива новина, че Груевски имал с български паспорт, това не е 100% фалшива новина, а 100% политическа лъжа, изречена от политик“, каза Нешков.

Според него унгарският премиер Виктор Орбан има нужда от Македония за влияние в региона. И случващото се там е имало директната подкрепа от режима на Орбан. „И тук не говоря само за визитата му, след като Груевски остана без паспорт и за различните дарения на македонските служби, или за получения орден от Македония“.

Любчо Нешков смята, че Унгария присъства по скандален начин в македонското медийно пространство. "Двама скандални унгарски медийно босове притежават телевизии, интернет портали и други издания. Те са продукт на най-голямата медийна империя на Орбан. Тези медии са най-ярките пропагандатори срещу договора за добросъседство с България, след договора от Преспа с Гърция, срещу членството на Македония в ЕС и НАТО, което е определено за стратегическа цел от всички партии в страната".

Журналистът не очаква проблеми за македонското правителство с изчезването на Груевски, а задълбочаване на кризата в неговата партия ВМРО-ДПМНЕ. Той посочи обаче, че управляващите в Скопие са подценили мрежата, която е действала в страната и затова сега търпят критики за бягството на експремиера, който трябваше да започне да излежава присъда от 2 г. затвор за злоупотреби.

„Сред организаторите на бягството са участници в погрома на македонския парламент от 27 април (2017 г.). Това беше голям проект. На 27-и през нощта бях свидетел какво се случваше и къде се укриваше Груевски. Той беше във Виена. Знам от кого търсеше помощ…, включително и от София“.

Според Любчо Нешков целта на режима на Груевски в Македония е била да спре изграждането на независима държава, страната да бъде подчинена и да обслужва чужди проекти, най-вече оста Белград-Скопие, създадена преди 100 години. Втората цел е връщането на стената, омразата между България и Македония. И третата – унищожаването на всичко автентично в Македония.