Тереза Мей убеждава бизнеса, че нейната сделка за Брекзит е най-добрата

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей и днес продължи с опитите си да убеди британското обществено мнение, че нейната сделка за Брекзит е по-добра от излизане от ЕС без сделка. На годишната среща на Конфедерацията на британската индустрия Тереза Мей заяви, че сделката по развода с ЕС е напълно договорена и тя дава необходимите гаранции на бизнеса. Много от представителите на бизнеса във Великобритания постоянно предупреждават за опасностите, ако страната излезе от ЕС без сделка. Положението с имиграцията след Брекзит също е един от големите въпроси, които вълнуват работодателите. 

Преди година на тази среща Тереза Мей бе посрещната доста хладно. Днес бе по-различно, като се оправдаха очакванията, че тя ще разчита на бизнеса да свърши своята част от работа по пътя на убеждаването на общественото мнение Великобритания да не излиза без сделка.

„Моята работа е да сключа най-добрата сделка. След това парламентът да я разгледа и да реши какво е най-доброто за националните интереси“, заяви днес Тереза Мей пред представители на бизнеса, които като цяло подкрепят премиера в усилията ѝ да осигури сделка. 

Бизнесът обаче продължава да е загрижен от игрите в политическия елит, което бе изразено от генералния директор на Конфедерацията на британската индустрия Каралайн Феърбеърн:

„Докато останалите страни коват планове за конкурентоспособно бъдеще, Уестминстър изглежда продължава да живее в ограничения си свят. Изглежда играе игра с големи рискове, в резултат на което, макар и случайно, може да се стигне до излизане без сделка“.

Най-голяма е тревогата за това как новата имиграционна политика ще се отрази на икономиката. По този повод Тереза Мей заяви:

„Обединеното кралство е страна, която цени приноса на имиграцията за нашето общество и икономика през годините. В бъдеще, извън ЕС, имигацията ще продължава да има положителен принос в нашия живот. Разликата обаче е следната: Щом напуснем ЕС, ние ще имаме пълен контрол върху това кой идва тук. Имигрантите от ЕС, независимо от техните умения и опит, няма повече да могат са се пререждат на опашката пред инженери от Сидни или софтуеърни специалисти от Делхи“.

Тереза Мей има едно голямо предимство пред критиците си – тя има ясен план, добър или лош, към какво се стреми. Това не може да се каже за нейните противници, които изглежда дори не могат да съберат необходимите 48 писма за искане на вот на недоверие. Друг важен момент е, че екипът на Тереза Мей се опитва да каже на законодателите и политическия елит да забрави за споровете на дребно, за теоретизирането на Брекзит и суверенитета, а да мисли за работните места, за живота на хората, да се фокусира върху нещата, които наистина са от значение за тях, да помислят за бизнеса и за общините, които представляват. Мей със сигурност разчита на факта, че макар и да има известни резерви, бизнесът я подкрепя, а това ще накара мнозина да се замислят и да си кажат: „Това са хората, които ръководят компании, сключват сделки, въртят търговия, така че може би е добре да им обърнем внимание“.