Петър Кънев, БСП: Зад добрите икономически показатели на България стоят неравенствата

Снимка: БГНЕС

Зад добрите икономически показатели на България стоят неравенство и дисбаланси, които пораждат ниския жизнен стандарт, причиняващ сегашните протести. Такова мнение изрази в предаването ни „12+3“ депутатът от БСП и председател на икономическата комисия в парламента Петър Кънев.

Той изтъкна, че ниската безработица и добрият икономически растеж не водят до по-добър живот заради „абсолютно объркани пропорции“.

„Българският работник получава 4 пъти по-малко от средния европейски, има и 2 пъти по-ниска производителност на труда. 60 процента от приходите във фиска идват от персоналните данъци, това което плащат хората, и само 40 процента от бизнеса. В ЕС е точно обратното – бизнесът плаща 60 процента. Преди 10 години по покупателна способност българинът имаше 46% от средноевропееца, в момента е на 49%. Всичките усилия, изгонването на 1 милион и половина българи са за едни 3%“, изтъкна Кънев.

Той допълни, че България остава не само най-бедната страна в ЕС, а и тази с най-големи неравенства.

„Тенденцията е опасна. Не това, че сме най-бедни, а че ставаме по-бедни като разслоение на обществото. Ако в България коефициентът за (подоходно) неравенство „Джини“ е 40, то в ЕС е 30. Фаталното е, че 2008 сме били на 35. Тенденцията е невероятно лоша. Една Турция е по-добре от нас, една Сърбия също“, допълни икономистът.

„Нашата средна класа е тънка прослойка от обществото и тя не форсира дневния ред в обществото. 30-те години на преход докараха не особено логичен модел на икономическо развитие. Колкото и да се гордеем с безработица от 4,6 процента, че има нелош ръст на икономиката, ние не водим дебата кое от какво идва. България получава годишно от хората, които работят извън граница, около 2,5 милиарда лева. Това обаче са само банкови преводи от над 2500 лева. По данни на БАН всъщност сумата вероятно е двойно повече“, изтъкна още Петър Кънев. По този начин около 5 процента от БВП идват от чужбина.

Депутатът от БСП изтъкна, че социалистите не стоят зад протестите, но стоят зад исканията им.

Целият разговор с него можете да чуете в прикачения звуков файл.