Премиерът на Нова Зеландия обеща да не допусне известност на стрелеца в Крайстчърч

2
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн
Снимка: БТА

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обеща да не позволи нападателят, убил 50 души в две джамии в град Крайстчърч в петък, да получи известността, към която се стреми, съобщиха световните агенции.

Според Ардърн вероятно една от причините Тарант да извърши атаката е била именно спечелване на популярност.

На извънредно заседание на парламента, свикано след най-смъртоносното нападение в историята на страната, премиерът обеща нападателят да понесе цялата строгост на закона и призова сънародниците си да окажат подкрепа на опечалената мюсюлманска общност, предадоха световните агенции.

В Нова Зеландия днес се подготвят първите погребения на жертви на атаката.

Редица новозеландски компании премахнаха рекламите си от социалните мрежи, след като нападателят от Крайстчърч показа на живо атаката във Фейсбук и публикува в Туитър линкове към манифеста, в който изложи своите идеи.

Същевременно премиерът на Австралия Скот Морисън призова правителствата по света да окажат натиск върху технологичните гиганти, за да решат проблема с разпространяването на екстремистки идеи в интернет.

Апелът бе отправен, след като нападателят от Крайстчърч - Брентън Тарант, показа на живо атаката си и разпространи в социалните мрежи свой манифест.


Галерия