Първан Симеонов: Спешно трябва да се реорганизира болничният сектор

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да пристъпи час по-скоро към реорганизация на болничния сектор, заяви пред „Хоризонт“ политологът Първан Симеонов от агенция „Галъп“.

В последния „Индекс на болниците“, който е съвместна разработка на агенцията и специализирания сайт Clinica.bg, се налага изводът, че броят на операциите в страната расте въпреки намаляването на населението, посочи Симеонов.

„Имаме данни за неврохирургия, ортопедия и кардиология. И тук има две много сериозни бележки. Колкото и да намалява населението, толкова този ръст на броя на операциите расте -  с 1176  повече в неврохирургия, от 75 180 на 76 559 в ортопедия, от 6 хиляди през 2017 в кардиохирургията на 6 276“, каза той.

„Този ръст не говори само за увеличена заболеваемост на населението, той може да говори и за проблеми в системата. Понякога е свидетелство и за подценяване на други етапи от грижата за качеството на живот, например за подценяване на превенцията, за подценяване на обществената, политическата грижа за общото качество на живот въобще“, обясни Симеонов.